Ivo Melchers Ivo Melchers
15/11/2023 10:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2023 10:36

Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders

Foto: Tongra Jantaduang/Shutterstock

Vanaf januari volgend jaar kunnen Nederlanders niet meer een cursus of opleiding volgen met financiering van de overheid. Gisteren is voor de laatste keer 10 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), maar crypto-gerelateerde cursussen vallen dit keer buiten de boot.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Verscherping STAP-budget: crypto het slachtoffer

Het gaat hier om het zogenoemde STAP-budget. Deze regeling biedt iedere volwassen Nederlander tot 1.000 euro per jaar ter besteding aan een opleiding, scholing of cursus. STAP staat voor ‘Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie’ en de subsidie is dan ook bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen goed inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

De regeling houdt echter op te bestaan vanaf 1 januari. Vandaag om 10:00 uur zal het STAP-loket voor de laatste keer openen. Net als bij de vorige ronde is er 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Een groot verschil met eerdere rondes is dat het ministerie van Onderwijs dit keer alleen OCW-erkende opleidingen, en onderdelen daarvan, toelaat.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde dat het aanbod is verminderd als gevolg van een motie in de Tweede Kamer, bedoeld om misbruik te voorkomen. Zo zei de woordvoeder het volgende:

‘’Door alleen OCW-erkende opleidingen aan te bieden kon het overgebleven budget gericht worden voor scholing die opleidt voor de arbeidsmarkt.’’

Ook is er gekozen om per opleider nog maar maximaal 300 aanvragen toe te kennen. Tot slot worden opleiders die gebruikmaken van verleidelijke aanbieden zoals geschenken om mensen te overtuigen niet meer geaccepteerd. Eerst bestond het aanbod nog uit meer dan 100.000 opleidingen, maar deze is nu ingeperkt tot een kleine 6.000.

Blockchain cursussen

Voorheen waren er enkele crypto-gerelateerde opleidingen waarvoor je de STAP-subsidie kon benutten. De meeste van deze opleidingen hebben als doel inzicht te geven in de onderliggende blockchain.

Voor veel nieuwkomers kan de technologie, die de ruggengraat van de crypto-wereld vormt, nogal overweldigend zijn. De opleidingen proberen echter op een zo simpel mogelijke manier kennis over de blockchain over te brengen aan de deelnemers.

Ook was er een opleiding gericht aan ervaren software-ontwikkelaars die interesse hebben in blockchain en cryptocurrencies. Het ontdekken van Ethereum (ETH), het coderen van smart contracts en het bouwen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) komen allemaal aan bod in deze opleiding.

Geïnteresseerden zullen deze crypto-gerelateerde opleidingen nu dus echter zelf moeten bekostigen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement