Wessel Kersting Wessel Kersting
05/03/2022 14:30 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:07

Insiders-analyse MANA: Hype rondom metaverse weg?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin analisten bekijken MANA koers: einde daling is in zicht

Foto: David Sandron/Shutterstock

Vandaag behandelen we in de Crypto Insider-analyse Decentraland (MANA). Deze cryptocurrency is een grote speler in de metaverse sector en staat op het moment van schrijven op de eerste plek in deze sector op basis van de marktwaarde. In de afgelopen 24 uur daalde de MANA koers echter met ongeveer 4%. Over de afgelopen zeven dagen zagen we zelfs een daling van 6%. Dit zorgt ervoor dat MANA nu op de 30e plaats staat op de lijst van grootste crypto.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is Decentraland?

Decentraland biedt een gamewereld die spelers door middel van virtual reality kunnen verkennen. Dit wilt zeggen dat Decentraland, zoals eerder vermeld, actief is binnen de metaverse-sector. In deze virtuele wereld krijgen spelers de mogelijkheden om digitale voorwerpen te maken, verzamelen en te ruilen. Deze voorwerpen worden beschikbaar gesteld als non-fungible tokens (NFT). Een NFT is een soort van bewijs van eigendom op de Ethereum (ETH) blockchain. Met zo’n bewijs kun je aantonen dat het digitale voorwerp ook daadwerkelijk van jou is en dat je er mee kan doen wat je wilt.

Decentraland is niet een spel dat bedoeld is om uit te spelen. Het doel is om plezier te hebben met de activiteiten die het spel biedt, enigszins vergelijkbaar met bijvoorbeeld Minecraft. In Decentraland kan je bijvoorbeeld een eigen zaak opstarten en producten aanbieden om te verkopen voor echt geld. Dit wordt ook wel play-to-earn genoemd, iets waar metaverse game The Sandbox (SAND) ook mee experimenteert. 

Recente ontwikkelingen voor Decentraland

Een van de meest belangrijke dingen die Decentraland heeft behaald, is het feit dat het platform volledig gedecentraliseerd is. Dit betekent dat de Decentraland Foundation, het bedrijf achter het spel, geen invloed meer heeft op het al dan niet online houden van het spel. Het spel zou online moeten blijven zelfs al zou de Decentraland Foundation opgeheven worden. Toch wil je dat als speler natuurlijk niet zien als je echt geld hebt geïnvesteerd in digitale voorwerpen en/of digitaal vastgoed.

Het spel werd onlangs alweer twee jaar oud en dat werd groots gevierd in de virtuele wereld van Decentraland.  Alle spelers konden het evenement bijwonen en meedoen met een grote quest, of speurtocht, waar ze verschillende prijzen konden winnen. Er werd zelfs een live concert gehouden.  Dit soort evenementen benadrukken de potentie van de metaverse. Iedereen kon namelijk vanuit zijn of haar luie stoel dit feestje bijwonen en met vrienden en vriendinnen afspreken en nieuwe mensen ontmoeten. Via de Twitter van Decentraland worden dit soort feestjes aangekondigd.

Daarnaast sloot Decentraland onlangs vele samenwerkingen met diverse kledingmerken. Met deze samenwerkingen wil het team van Decentraland ervoor zorgen dat de spelers in het spel de mogelijkheid krijgen om hun avatar vorm te geven zoals ze zelf willen. Spelers krijgen niet alleen de mogelijkheid om zelf hun shirt en broek te kiezen, maar kunnen bijvoorbeeld ook accessoires zoals horloges kopen met deze nieuwe samenwerking. Ook is een wedstrijd begonnen voor het ontwerpen van je eigen digitale kleding.

Wat kunnen we verder van MANA verwachten?

Gelukkig kunnen we nog veel van MANA verwachten dit jaar. Zo heeft Decentraland een nieuwe routekaart voor 2022 onthuld. Hierin worden meerdere aankondigingen gemaakt, waaronder een nieuwe manier om het spel te betreden. Het team is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versie van de desktop-client voor Windows, Linux en Mac. Daarnaast zijn de ontwikkelaars ook bezig met het opzetten van een mobiele app die toegang biedt tot het spel. Daarmee kunnen gebruikers het spel altijd en overal spelen.

Natuurlijk maakt het team zich ook hard voor verbeteringen aan het spel zelf. Denk hierbij aan het verbeteren van de kwaliteit van de in-game voice chat en het verder decentraliseren van het vriendensysteem. Zoals eerder aangegeven, doet Decentraland er alles aan om spelers hun avatars zo veel mogelijk te laten personaliseren. Dit gaat door middel van nieuwe kleding, maar ook met nieuwe op NFT gebaseerde emotes.

Tot slot zullen er ook in 2022 weer nieuwe evenementen worden georganiseerd, die je kunt bijwonen samen met al je vrienden.

Marktsentiment omtrent Decentraland

Het sentiment rondom de coin is erg positief. In een poll die CoinMarketCap heeft gehouden onder haar bezoekers, heeft ongeveer 80% van de respondenten aangegeven MANA een goede coin te vinden. 

Toch zien we dat het zoekvolume sterk afneemt op Google sinds de piek in oktober. Dat betekent niet gelijk dat mensen geen interesse meer hebben in het project, maar wellicht wel dat de rage omtrent deze sector iets is afgekoeld.

Advertentie

Technische analyse MANA

MANA maakte, zoals te zien is op de grafiek hieronder, in het verleden plotseling een flinke sprong. Deze stijging is te verklaren door de hype en toenemende populariteit omtrent metaverse projecten. Deze hype werd  veroorzaakt door Facebook die zijn bedrijfsnaam veranderde naar Meta. Dat zorgt voor een enigszins gekke grafiek en door de enorme stijging kunnen we de prijsactie van daarvoor niet echt goed meenemen. De belangrijkste prijsactie zal dus daarna pas plaatsvinden. 

In de afgelopen maanden loopt de trend van de koers helaas neerwaarts. Doordat MANA steeds hogere bodems vestigt, maar ook lagere pieken, vormt de koers een symmetrische driehoek. Het wordt ook een neutraal patroon genoemd waardoor het moeilijk is om te zien aan welke kant de koers kan uitbreken. Toch valt op dat de koers momenteel meer aan de onderkant van het patroon zit. Mocht MANA niet standhouden tijdens de retest, is de kans echter groot dat de koers naar beneden uitbreekt. Ook de relative strength index (RSI) zit in neutraal gebied en hangt rond de 50 waardoor het niets bevestigd.

Is het nu tijd om MANA te kopen?

De crypto-markt is volatiel en continu in beweging. Om deze reden is het belangrijk dat je volledig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen voordat je een beslissing maakt om in MANA te stappen. Om je hiermee te helpen, nodigen we je graag uit om een kijkje te nemen in onze premium-kanalen voor leden. Hier delen ervaren analisten dagelijks updates en nieuwe technische analyses. Zo kunnen we samen bepalen wanneer het tijd is om MANA te kopen of verkopen.

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie