Ivo Melchers Ivo Melchers
21/01/2024 12:24 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 11:15

Man verloor in één nacht €5 miljoen crypto door domme fout

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Man verloor in één nacht €5 miljoen crypto door domme fout

Foto: Kateryna Onyshchuk/Shutterstock

Iedereen maakt fouten, maar de ene kan duurder uitpakken dan de andere. Voor een fanatieke crypto-handelaar heeft een roekeloze, ondoordachte actie tot een verlies van vijf miljoen euro geleid in slechts één nacht. Een schamele troost: zijn impulsieve actie heeft hem op zijn minst bewust gemaakt van het fenomeen ‘slippage’ en de effecten van lage liquiditeit.

Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen

Enthousiaste crypto handelaar

De handelaar in kwestie, waarvan de identiteit niet bekend is, kocht afgelopen donderdag een enorme berg dogwifhat (WIF), een Solana (SOL) memecoin dat in december de industrie betrad.

Dogwifhat stond donderdag volop in de schijnwerpers nadat de munt, dat net als dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHOB) op een Shiba Inu hond is gebaseerd, in slechts 24 uur met 50 procent de lucht in schoot.

Deze gigantische stijging werd mogelijk veroorzaakt door de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton, dat op sociale mediaplatform X een opmerkelijk bericht plaatste waardoor investeerders al snel de associatie maakten met de memecoin.

Met het cryptische bericht sprongen handelaren massaal op de memecoin. Zo ook de eerder genoemde crypto-fanaat, waarbij emoties hoogstwaarschijnlijk de boventoon voerden.

Advertentie

Miljoenenverlies met solana memecoin

Om precies te zijn kocht hij voor 9 miljoen dollar aan dogwifhat op drie verschillende decentrale exchanges. Uit blockchain-data blijkt dat hij drie transacties heeft verricht om de gigantische aankoop te bewerkstelligen, van 6,25 miljoen dollar, 1,78 miljoen dollar en bijna 900.000 dollar.

Deze grote kooporders hadden de markt flink opgeschud. Bij een relatief lage liquiditeit kunnen kooporders van grote omvang een significante invloed hebben op de vraagzijde van de markt, resulterend in een snelle stijging van de prijzen.

Als reactie op de grote kooporders stegen de prijzen explosief. Als gevolg werd de handelaar gedwongen om dogwifhat te kopen voor maar liefst 3 dollar. Al snel kelderden de prijzen terug naar 0,15 dollar, bijna op het niveau van vóór de aankoop. Dit resulteerde in een enorm slippage-verlies van meer dan 5,7 miljoen dollar voor de handelaar.

Het concept van slippage, wat verwijst naar het verschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de uiteindelijke uitvoeringsprijs, komt vaak voor bij gedecentraliseerd beurzen, waar de liquiditeit soms beperkter kan zijn.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Lessen voor de crypto trader

Deze kostbare fout benadrukt het belang van gedegen risicobeheer. Bovendien laat het zien hoe essentieel het is om een diepgaand begrip van de markt, inclusief liquiditeit, te hebben.

Het zou ook kunnen zijn dat de handelaar zo hoog in zijn emoties was, dat hij niet meer helder kon nadenken. Het onderstreept hoe belangrijk het is om kalm te blijven en te allen tijde rationeel te handelen, zelfs wanneer de markt onverwachte wendingen neemt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie