Ivo Melchers Ivo Melchers
21/01/2024 12:24 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 11:15

Man verloor in één nacht €5 miljoen crypto door domme fout

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Man verloor in één nacht €5 miljoen crypto door domme fout

Foto: Kateryna Onyshchuk/Shutterstock

Iedereen maakt fouten, maar de ene kan duurder uitpakken dan de andere. Voor een fanatieke crypto-handelaar heeft een roekeloze, ondoordachte actie tot een verlies van vijf miljoen euro geleid in slechts één nacht. Een schamele troost: zijn impulsieve actie heeft hem op zijn minst bewust gemaakt van het fenomeen ‘slippage’ en de effecten van lage liquiditeit.

Adidas lanceert sneakers op Solana, en dit is het prijskaartje
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Enthousiaste crypto handelaar

De handelaar in kwestie, waarvan de identiteit niet bekend is, kocht afgelopen donderdag een enorme berg dogwifhat (WIF), een Solana (SOL) memecoin dat in december de industrie betrad.

Dogwifhat stond donderdag volop in de schijnwerpers nadat de munt, dat net als dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHOB) op een Shiba Inu hond is gebaseerd, in slechts 24 uur met 50 procent de lucht in schoot.

Deze gigantische stijging werd mogelijk veroorzaakt door de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton, dat op sociale mediaplatform X een opmerkelijk bericht plaatste waardoor investeerders al snel de associatie maakten met de memecoin.

Met het cryptische bericht sprongen handelaren massaal op de memecoin. Zo ook de eerder genoemde crypto-fanaat, waarbij emoties hoogstwaarschijnlijk de boventoon voerden.

Advertentie

Miljoenenverlies met solana memecoin

Om precies te zijn kocht hij voor 9 miljoen dollar aan dogwifhat op drie verschillende decentrale exchanges. Uit blockchain-data blijkt dat hij drie transacties heeft verricht om de gigantische aankoop te bewerkstelligen, van 6,25 miljoen dollar, 1,78 miljoen dollar en bijna 900.000 dollar.

Deze grote kooporders hadden de markt flink opgeschud. Bij een relatief lage liquiditeit kunnen kooporders van grote omvang een significante invloed hebben op de vraagzijde van de markt, resulterend in een snelle stijging van de prijzen.

Als reactie op de grote kooporders stegen de prijzen explosief. Als gevolg werd de handelaar gedwongen om dogwifhat te kopen voor maar liefst 3 dollar. Al snel kelderden de prijzen terug naar 0,15 dollar, bijna op het niveau van vóór de aankoop. Dit resulteerde in een enorm slippage-verlies van meer dan 5,7 miljoen dollar voor de handelaar.

Het concept van slippage, wat verwijst naar het verschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de uiteindelijke uitvoeringsprijs, komt vaak voor bij gedecentraliseerd beurzen, waar de liquiditeit soms beperkter kan zijn.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Lessen voor de crypto trader

Deze kostbare fout benadrukt het belang van gedegen risicobeheer. Bovendien laat het zien hoe essentieel het is om een diepgaand begrip van de markt, inclusief liquiditeit, te hebben.

Het zou ook kunnen zijn dat de handelaar zo hoog in zijn emoties was, dat hij niet meer helder kon nadenken. Het onderstreept hoe belangrijk het is om kalm te blijven en te allen tijde rationeel te handelen, zelfs wanneer de markt onverwachte wendingen neemt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie