Rico Engelbarts
16/02/2019 10:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2019 10:45

Nederlands techbedrijf ElaadNL ontwikkelt met IOTA zelfbalancerend elektriciteitsnet

icon-altcoins
Altcoin nieuws
nederlands_techbedrijf_elaadnl_met_IOTA_zelfbalancerend_elektriciteitsnetwerk

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

Met de opkomst van elektrische auto’s en technologie in het algemeen, stijgt de elektriciteitsvraag enorm. Daarnaast wordt het steeds normaler dat je als huishouden of bedrijf ook elektriciteit opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. ElaadNL ontwikkelde daarom een concept waarmee het demonstreert hoe zogenaamde smart grids zichzelf kunnen sturen en balanceren.
In het proof-of-concept (PoC) van ElaadNL verbindt het bedrijf een transformator met een aantal elektronische apparaten, zoals koelkasten en opladers voor elektrische auto’s. De transformator heeft in dit geval één input vanuit het elektriciteitsnet en meerdere outputs (koelkasten en opladers etc.).
Wanneer de inputkabel bijna zijn maximum bereikt, of de som van de outputkabels bijna het maximum bereiken van wat de transformator aan kan, dan vraagt de transformator aan de apparaten minder energie te gebruiken.
Met gebruik van IOTA’s Tangle-technologie worden de apparaten beloond wanneer ze minder energie gebruiken. In het geval ze dezelfde hoeveelheid elektriciteit willen blijven gebruiken terwijl het netwerk aan zijn max zit, dan moeten ze een kleine vergoeding betalen. Deze beloningen en vergoedingen worden betaald in de vorm van de IOTA cryptocurrency MIOTA.
Door een dergelijk systeem te implementeren kan een netwerk van smart-apparaten zichzelf, zonder tussenkomst van wie dan ook, balanceren. Tijdens de presentatie van het PoC legt ElaadNL’s DLT-expert Harm van den Brink uit:

Deze proof of concept toont een mogelijk toekomstig elektriciteitssysteem, waarbij energie wordt gedeeld door buren en gedecentraliseerde eilanden in staat zijn zichzelf in balans te brengen. We gebruiken ons elektriciteitsnet op een totaal andere manier dan 50 jaar geleden, we zijn van alleen het verbruiken naar ook het produceren van energie gegaan. We eisen meer energie op piekmomenten en wanneer de zon schijnt, hebben we juist een teveel aan energie. Dit alles moet in realtime worden afgehandeld.

Het concept van ElaadNL is een mooi voorbeeld van hoe blockchain voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Naast dat het hoogwaarschijnlijk de financiële sector zal revolutionairen, zal het in combinatie met the internet-of-things (IoT) op veel andere vlakken veel innovatie gaan brengen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie