Roy van Krieken Roy van Krieken
23/06/2022 16:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2022 16:35

Nieuw onderzoek: Dogecoin wordt veelvuldig gebruikt door criminelen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Analyse: Dogecoin koers kan 70% dalen, maar biedt daarna nieuwe kansen

Foto: Igor Faun/Shutterstock

Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd door Elliptic stelt dat de meme-coin dogecoin (DOGE) op grote schaal wordt gebruikt binnen het criminele circuit, en zelfs door terroristen. Wellicht dat er dus wat haken en ogen zaten aan de enorme stijging in populariteit van de crypto het afgelopen jaar.

Kan Solana zijn netwerkproblemen oplossen? Nieuwe fix wordt nu getest
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Fraude en oplichting met dogecoin

De studie benadrukt dat de belangrijkste manier waarop Dogecoin wordt gebruikt in de criminaliteit is gerelateerd aan oplichting, piramidespelen en financiële fraude. Elliptic beweert meer dan 50 van dergelijke gevallen te hebben geïdentificeerd waarbij enkele honderden miljoenen dollars zijn gestolen en witgewassen over de hele wereld.

De Chinese overheid heeft bijvoorbeeld meer dan 20 miljoen dollar aan DOGE in beslag genomen van PlusToken, een frauduleuze organisatie die $6 miljard aan cryptocurrencies wist te verduisteren. Daarnaast werd $120 miljoen in verband gebracht met een Ponzi-fraude die in 2021 in Turkije actief was.

Zwaardere criminaliteit en dogecoin

Dat is echter nog niet alles. Volgens Elliptic gaat het veel verder dan deze ‘lichte vergrijpen’. Zo komt dogecoin als betaalmiddel ook naar voren bij zwaardere criminele zaken, waaronder het financieren van terrorisme.

“Hoewel het overgrote deel van deze activiteiten bestaat uit fraude, oplichting en Ponzi-constructies, omvat het ook de ernstigste vormen van criminaliteit, waaronder de financiering van terrorisme en leveranciers van materiaal voor seksueel misbruik van kinderen (CSAM)”

Terroristen zijn steeds meer bedreven in Dogecoin. Er werd door Elliptic een “toenemende adoptie” waargenomen van het gebruik van cryptocurrency om deze activiteiten te financieren. In juli van vorig jaar identificeerde een Israëlisch overheidsbureau nog verschillende crypto-adressen die gelinkt waren aan Hamas, waarvan sommige meer dan 40.000 dollar in DOGE op de balans hadden.

Tot slot heeft DOGE populariteit verkregen onder extremistische groeperingen. Wanneer zij geboycot worden of niet gefinancierd kunnen worden met traditionele betaalmiddelen, wenden deze groeperingen zich tot het gebruik van cryptocurrencies, waarbij dogecoin een van de meest populaire is. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie