Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
05/04/2024 18:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2024 16:10

OneCoin crypto-schandaal: sleutelfiguur moet de cel in

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Man wilde villa van €28 miljoen kopen met bitcoin, politie grijpt in

Foto: AstroStar/Shutterstock

Een Bulgaarse jurist, Irina Dilkinska, is in New York veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege haar betrokkenheid bij het frauduleuze crypto initiatief OneCoin. Laatstgenoemde is een controversieel crypto initiatief, dat kenmerken van een piramide schema had. Het wist miljoenen deelnemers te werven die bedrogen uit kwamen,

Dilkinska was het hoofd van de juridische afdeling bij OneCoin. Ze heeft tijdens het uitoefenen van haar functie witwaspraktijken en andere financiële misdrijven gefaciliteerd. Ze heeft onder meer $110 miljoen aan illegale opbrengsten bij het bedrijf overgemaakt naar een entiteit op de Kaaimaneilanden

In november 2023 bekende Dilkinska schuldig te zijn aan de beschuldigingen. De jurist moet naast haar gevangenisstraf ook $111.440.000 verbeurdverklaren. Dit zijn in wezen de winsten die ze heeft verkregen door haar criminele activiteiten die ze aan de staat moet overdragen.  Daarnaast zal ze na haar vrijlating een maand onder toezicht worden gesteld.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Het verhaal van OneCoin

OneCoin werd opgericht door Ruja Ignatova, die bekend stond onder haar bijnaam “de Cryptoqueen”, en Karl Sebastian Greenwood. Greenwood werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenis en een boete van $300 miljoen vanwege zijn betrokkenheid bij het bedrijf.. Ruja Ignatova staat sinds mei 2022 op de meest gezochte lijst van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) en is vermoedelijk nog steeds voortvluchtig.

Uit de gegevens van het project blijkt dat het meer dan 3 miljoen deelnemers heeft geworven, met bijna $4.4 miljard aan verkoopopbrengsten tussen 2014 en 2016. In totaal investeerden slachtoffers meer dan $4 miljard in OneCoin.

Het Department of Justice (DOJ) beschrijft OneCoin als een wereldwijde multi-level marketing, ook wel bekend als een piramideschema. Dit is een controversieel bedrijfsmodel waarbij verkopers commissie verdienen voor hun verkopen en bij het werven van nieuwe deelnemers. Het kaartenhuis valt in elkaar als er niet genoeg leden bij komen.

Advertentie

Toename van crypto fraude in Amerika

In Amerika zien ze een zorgwekkende stijging in crypto fraude. De FBI rapporteerde een alarmerende groei. In 2023 heeft de overheidsinstantie een toename van 53% in crypto gerelateerde oplichting geconstateerd, met verliezen die stegen van $2,57 miljard het jaar ervoor tot $3,94 miljard. Dit vertegenwoordigt 86% van alle investeringsfraudeverliezen in het land, een schokkende onthulling die de kwetsbaarheid van investeerders in de digitale valutamarkt benadrukt.

De FBI waarschuwt investeerders voor de klassieke tekenen van fraude, waaronder beloftes van hoge rendementen met weinig tot geen risico. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor ‘pump and dump’-schema’s en phishing-pogingen, waarbij oplichters persoonlijke informatie en fondsen stelen door zich voor te doen als legitieme entiteiten.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie