Simon Bosch Simon Bosch
15/04/2022 12:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/04/2022 12:26

Politie Almelo houdt drie mensen aan wegens verdenking crypto-scam

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Politie Almelo houdt drie mensen aan wegens verdenking crypto-scam

Foto: Matt Rakowski / Shutterstock.com

De politie uit Almelo heeft drie mannen aangehouden wegens verdenking van oplichting. Het trio zou mensen hebben opgelicht met een pump en dump van een cryptocurrency. De token droeg de naam Chibi Neko en werd in december van 2021 verkocht in een pre-sale.

Ripple-concurrent Stellar komt met een gigantische update
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Rond de 200 crypto investeerders

Chibi Neko is een cryptocurrency op de Binance Smart Chain-blockchain. Tijdens de ICO (Initial Coin Offering) hebben zo’n 200 mensen geïnvesteerd in de token. De politie schrijft dat een enkele dagen daarna een groot aantal tokens werd gedumpt waardoor de prijs is ingestort. Ook de bijbehorende website en de sociale media-accounts zijn offline gehaald.

De politie verdenkt drie mannen van 23, 29 en 30 jaar, alle drie uit Almelo. De 29-jarige wordt verdacht van oplichting met de zelfgemaakte ‘shitcoin,’ de twee andere mannen uit dezelfde stad zijn mogelijk medeplichtig aan oplichting. Ook witwassen wordt genoemd. Ze zijn alle drie na verhoor vrijgesteld, maar ze blijven verdachten. Over de stand van zaken en het vervolg is verder nog weinig bekend.

Advertentie

Hulp voor slachtoffers

Het onderzoek is een samenwerking tussen het team Financiële Opsporing en Cybercrimeteam Oost-Nederland van de politie. Ben je slachtoffer van deze scam? Dan vraagt de politie of je informatie kunt verschaffen via een formulier op de site van de politie.

Doorgaans kan de politie en de rechtbank wel iets voor slachtoffers betekenen. Vaak wordt een deel van het geld teruggevonden, maar toch blijft de criminele wereld erg opaak wat geldstromen betreft. Daarnaast kunnen criminelen het bedrag natuurlijk terug investeren of uitgeven, waardoor ze een deel van het geld kunnen verliezen.

Onlangs ging het nieuws dat de politie een proef heeft gedaan met gedupeerden zelf hun geld laten terugvorderen. Ze mogen dan bij hun bank zelf de naam- en adresgegevens van de oplichter ophalen. Daarna zijn ze zelf in staat om een advocaat, incassobureau of een deurwaarder in te schakelen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie