Thom Derks Thom Derks
09/06/2023 12:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 12:01

Rechtszaak Ripple belangrijker dan ooit na aanval SEC op Coinbase en Binance

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple verwacht snelle terugkeer XRP bij banken

Foto: Am.uhrinova/Shutterstock

Als je al wat langer meeloopt in de crypto-industrie, dan heb je ongetwijfeld weleens over de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gehoord. De financiële waakhond van de Verenigde Staten is van mening dat XRP kwalificeert als effect en dat Ripple de munt op onrechtmatige wijze op de markt heeft gebracht. Normaal gesproken moeten partijen die effecten op de markt brengen deze eerst registreren.

Daarbij is het voor niet-gelicenseerde partijen verboden om effecten op hun handelsplatform te noteren en dat hebben Binance en Coinbase volgens de SEC gedaan.

Man ziet $3,5 miljoen aan PEPE winst verdampen, dit ging er mis
Man ziet $3,5 miljoen aan PEPE winst verdampen, dit ging er mis

Het belang van Ripple vs SEC

Je begrijpt nu wellicht al iets meer waarom de zaak tussen Ripple en de SEC zo belangrijk is. In feite draait die rechtszaak namelijk om het vraagstuk of een crypto als XRP kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet. Als de rechter van oordeel is dat XRP inderdaad kwalificeert als effect, dan kan dat grote gevolgen hebben voor zowel Coinbase als Binance in de Verenigde Staten.

Dat zou namelijk betekenen dat zij een hele hoop tokens van hun platformen moeten verwijderen, plus dat ze waarschijnlijk stevige boetes krijgen. Ongeregistreerde effecten verhandelbaar maken is namelijk ten strengste verboden.

Die regels bestaan om consumenten te beschermen tegen oplichting en andere praktijken die ervoor kunnen zorgen dat mensen geld verliezen. Ripple ligt al vanaf december 2020 in de clinch met de SEC en men verwacht relatief snel een uitspraak in die zaak.

Advertentie

Geen bindend effect

Grappig genoeg zegt advocaat MetaLawMan op Twitter dat de uitspraak van de rechter in de zaak van Ripple versus de SEC niet per se bindend is voor Coinbase en Binance. Het blijft echter een oordeel van een relatief hoge Amerikaanse rechter, wat zeker waarde draagt voor de zaken van Binance en Coinbase.

Het kan echter zijn dat de rechter in die zaken voor een andere uitleg kiest. Pro-Ripple advocaat John Deaton denkt zelfs dat de SEC ervan op de hoogte is dat de rechter snel zal oordelen in hun zaak tegen Ripple.

“Ik geloof dat de SEC deze zaken naar buiten wilde knallen voordat de rechter een beslissing neemt, voor het geval dat ze plotseling een slecht resultaat op hun dak krijgen, wat voor een verlies in politiek en juridisch momentum kan zorgen”, aldus Deaton over de beslissing van de SEC om Coinbase en Binance aan te pakken.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF's
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF’s
Advertentie