Kevin Schijven Kevin Schijven
22/10/2021 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/10/2021 15:10

Ripple CEO zegt dat SEC ervoor zorgde dat ethereum (ETH) XRP inhaalde, maar klopt dat wel?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple CEO zegt dat SEC ervoor zorgde dat ethereum (ETH) XRP inhaalde, maar klopt dat wel

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple (XRP) CEO Brad Garlinghouse sprak op 21 oktober over de cryptocurrency wereld en marktregulering tijdens de DC Fintech Week. De CEO is duidelijk gefrustreerd over de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Garlinghouse is vooral gefrustreerd over het gebrek aan duidelijkheid die de SEC geeft. De Ripple CEO haalt in zijn toespraak weer eens uit naar Ethereum (ETH). Hij beweert zelfs dat ether XRP inhaalde door de SEC:

“In de afgelopen jaren was XRP het op één na meest waardevolle digitale bezit. Toen duidelijk werd dat de SEC een vrijepas had gegeven aan ETH, is ETH klaarblijkelijk een beetje geëxplodeerd en die duidelijkheid heeft geholpen.”

Klopt dat wel? Ethereum haalde namelijk XRP al begin 2016 in qua marktkapitalisatie en bleef de komende twee jaar erboven. Alleen in december 2017, toen de XRP koers even extreem hard omhoog schoot en een marktkapitalisatie bereikte van $130 miljard, kwam XRP eventjes boven ether uit. Een week later bereikte ether echter al een marktkapitalisatie van $140 miljard en sindsdien is XRP nooit meer boven ether uitgekomen.

Dat was ondertussen alweer bijna 4 jaar geleden en bijna 3 jaar voordat de SEC überhaupt Ripple aanklaagde. Het was ook lang voor de beruchte uitspraken van SEC directeur Bill Hinman waar Garlinghouse waarschijnlijk op doelt met “vrijepas:”

Ondertussen is XRP gezakt naar de zevende positie qua grootse crypto. Dat kwam wellicht wél door de SEC rechtszaak. Desondanks ligt de XRP koers momenteel meer dan twee keer zo hoger dan toen de SEC het bedrijf aanklaagde. Ethereum bereikte gisteren nog een nieuw record van $513 miljard, dat is bijna 10 keer zo hoog als de huidige $52 miljard van XRP.

De rechtszaak tussen XRP en SEC is nog volop aan de gang en kan wellicht nog even duren. Garlinghouse noemt de rechtszaak een aanval op crypto, maar haalt dan zelf regelmatig uit naar ethereum en bitcoin (BTC). Onlangs werden XRP houders uitgesloten van de rechtszaak, maar ontvingen wel “amici curiae” status. Garlinghouse zegt:

“Je hebt bijna 50.000 Amerikanen die XRP hebben die de SEC proberen aan te klagen omdat ze ‘hen willen beschermen.’”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie