Kevin Schijven Kevin Schijven
27/02/2020 18:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/02/2020 18:00

Ripple kan niet ontsnappen aan rechtszaak die XRP markt kan vernietigen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple kan niet ontsnappen aan rechtszaak die XRP markt kan vernietigen

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple werd vorig jaar aangeklaagd door Bradley Sostack. Samen met een groep investeerders beschuldigt hij het bedrijf ervan hen XRP (XRP) verkocht te hebben onder valse voorwaarden. Ripple diende daarop een motie tot verwerping in bij de rechtbank, de zaak zou namelijk al verjaard zijn.
Oorspronkelijk zou de rechter medio januari uitspraak doen en oordelen of de zaak van tafel mag of doorgezet moet worden. Rechter Phyllis Hamilton zei toen echter dat zij de motie “in overweging” neemt en heeft pas op 26 februari uitspraak gedaan: zij heeft de motie verworpen wat betekent dat de zaak doorgezet zal worden.
Alhoewel de rechter zegt dat zij de argumenten die Ripple aanvoert “aannemelijk” acht, weerhoudt dat niet de rechtszaak om onder de federale wetgeving doorgezet te worden.

Op basis van de klacht van de eiser en de aangevoerde juridisch waarneembare feiten, kan de rechtbank niet concluderen dat het eerste bonafide openbare bod van gedaagden om XRP te verkopen plaatsvond vóór 5 augustus 2016.

Aldus het gerechtelijk document. De aanklagers krijgen de mogelijkheid om binnen 28 dagen een aanpassing van hun aanklacht in te dienen zodat deze onder de juiste jurisdictie valt (Californië).
In het hart van deze rechtszaak ligt de kwestie of XRP als een security bestempeld hoort te worden onder Amerikaanse wetgeving, of juist niet. Ripple vindt natuurlijk van niet. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vooralsnog geen actie tegen Ripple ondernomen, maar heeft dat wel om deze reden tegen berichtendiensten Telegram en Kik en hun initial coin offerings (ICO’s) gedaan.
Heath Tarbert, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), zei in januari dat het “nog onduidelijk” is onder welke jurisdictie XRP valt. Is het een commodity (handelsgoed)? Dan valt het net als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) onder de verantwoordelijkheid van de CFTC. Is het een security (effect)? Dan is het aan de SEC. Vorig jaar zei Ripple dat deze rechtszaak mogelijk veel schade kan veroorzaken aan de XRP-markt:

Het zou niet alleen een dreiging zijn voor de bruikbaarheid van XRP als een valuta, het zou ook de bredere gevestigde XRP-markt kunnen vernietigen, een markt met meer dan $500 miljard aan handel in de afgelopen twee jaar.

De koers van XRP schoot dit jaar met 50% omhoog, maar zit in een downtrend sinds de piek van ongeveer $0,34 half februari. Gisteren werd de prijs nog verder omlaag gebracht naar $0,226. Op het moment van schrijven is de koers weer iets naar boven gecorrigeerd naar een waarde van $0,237.

Het coronavirus houdt de gemoederen bezig en de ogen van investeerders zijn gericht op reguliere aandelen, goud, maar ook op Bitcoin. Hoe ziet analist Michiel de huidige situatie van Bitcoin? Lees het in zijn net verschenen column.

Heb je de wekelijkse bitcoin-koersanalyse van David gemist? Lees ‘m dan snel!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie