Timo Bult Timo Bult
09/03/2019 15:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/03/2019 15:50

Ripple, Ripple Labs en XRP; hoe zit dat nou precies?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
ripple_ripple_labs_en_xrp_hoe_zit_dat_nou_precies

Foto: rafapress/Shutterstock

Voor velen kan het ingewikkeld zijn hoe Ripple nou precies in elkaar zit. Zo heb je Ripple Labs, Ripple en XRP. Daarnaast bestaan er een aantal misverstanden rondom de producten die voortkomen uit het Ripple ecosysteem. Dit is hoe het precies zit.
Ripple Labs is het bedrijf dat het betalingsprotocol Ripple ontwikkelt. Dit protocol is gericht op het doen van internationale transacties tussen financiële instellingen. Ripple Labs heeft daarvoor twee producten; xCurrent en xRapid.
xCurrent wordt ook wel gezien als alternatief voor SWIFT, een netwerk waarop banken informatie over internationale transacties naar elkaar kunnen versturen om deze sneller te kunnen verwerken. xCurrent is gebaseerd op het Ripple-protocol en zorgt voor een nog snellere afhandeling van internationale transacties. Daarvoor wordt XRP echter niet gebruikt. Sommigen claimen daarom dat XRP alleen maar een manier is om geld afhandig te maken van investeerders, maar dit klopt niet.
XRP wordt namelijk wel gebruikt in het xRapid product van Ripple Labs. Ook xRapid is gebaseerd op het Ripple-protocol, maar maakt het nog sneller verzenden van geld mogelijk. xRapid zet fiat-valuta namelijk om in XRP, verstuurt deze via het Ripple-netwerk en zet deze vervolgens weer om in fiat-geld.
Een veelvoorkomend argument tegen XRP is dat het té volatiel zou zijn voor financiële instellingen. Het feit dat XRP volatiel is klopt, alleen geldt dat ook voor fiat-valuta. En aangezien XRP-transacties vrijwel direct zijn is de periode dat een financiële instelling wordt blootgesteld aan volatiliteit zeer kort. Of zoals Forbes uitlegt:

Een gemiddelde xRapid-betaling duurt enkele minuten, dus het venster waarin een instelling wordt blootgesteld aan volatiliteit is minimaal. Dit korte venster wordt mogelijk gemaakt door de snelheid waarmee XRP kan afrekenen op de XRP-ledger dat momenteel ongeveer 1500 transacties per seconde kan verwerken, waarbij elke 4 seconden een nieuwe ledger wordt gesloten.

Het Ripple-betalingsprotocol is hierdoor zeer aantrekkelijk voor financiële instellingen. Banken lijken bovendien steeds geïnteresseerder in het gebruik van cryptocurrency, met onlangs het nieuws dat JP Morgan zijn eigen crypto gaat lanceren. Dit is volgens sommigen echter niet een geschikte oplossing.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie