Thom Derks Thom Derks
29/03/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/03/2023 12:00

Safemoon crypto gehackt voor 8,9 miljoen dollar

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum project biedt enorme beloning voor identiteit crypto hacker

Foto: Makoto_Honda/Shutterstock

Ironischer kan bijna niet: de liquidity pool van het project Safemoon is gehackt voor $8,9 miljoen dollar. Veilig was het controversiële project dus niet, ondanks de naam. Helaas staat de crypto wereld nog altijd bol van dit soort verhalen, vooral bij de kleinere projecten, waardoor het lastig is voor de industrie om van zijn cowboy-imago af te komen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Hacker steelt crypto via bug

Als gevolg van de hack slaagde de inbreker erin om de koers van safemoon (SFM) kunstmatig op te pompen door een code-functie in te roepen. Vervolgens kon de hacker in kwestie de tokens terugverkopen aan de liquidity pool in dezelfde transactie, waarmee de miljoenen uit het contract gestolen werden. Dat bevestigt analysebedrijf Peckshield:

Het blijkt dat een recente update een zogenaamde public burn bug in het protocol introduceerde. Het lastige aan dit soort hacks is dat het onmogelijk te controleren is of het team wellicht zelf achter de hack zit.

Zij kunnen immers expres een bug inbouwen en vervolgens doen alsof ze gehackt zijn. Voor een bedrag van bijna 9 miljoen dollar kan zoiets heel aantrekkelijk zijn voor een team van beginnende ‘ondernemers.’ Mogelijk komen we nooit te weten komen hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

Advertentie

Beruchte pump ’n dump crypto

Safemoon had al een reputatie als een zogeheten pump ’n dump crypto. De koers van deze memecoin steeg vooral doordat bekende influencers, die inmiddels zijn aangeklaagd, de munt aanprezen. De koers steeg hard in de bullmarkt van 2021, maar stortte daarna compleet in en werd in 2022 geherlanceerd.

Daarom is het aan te raden extra voorzichtig te zijn met dit soort projecten, die plotseling veel hype zien door goedkeuring van beroemdheden. Dit soort projecten opereren meer in de schaduw en zijn minder onderhevig aan controles van de gemeenschap. De koers van SFM daalde met zo’n 30% toen het nieuws over de hack voor het eerst naar buitenkwam.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie