Kevin Schijven Kevin Schijven
04/05/2022 14:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/05/2022 14:14

Scams met crypto en vooral Bored Ape NFT’s nemen razendsnel toe

icon-nft
NFT nieuws
Scams met crypto en vooral Bored Ape NFT's nemen razendsnel toe

Foto: JLStock/Shutterstock

Het aantal phishing scams met zogeheten airdrops voor cryptocurrencies, en vooral non-fungible tokens (NFT), neemt in rap tempo toe, meldt cybersecuritybedrijf Malwarebytes op 3 mei.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto oplichters te werk via “airdrop phishing”

Airdrops zijn een populaire methode voor nieuwere crypto-projecten om investeerders aan te trekken door gratis tokens weg te geven, of in sommige gevallen NFT’s. Dat gaat echter gepaard met een nieuwe vorm van oplichting, die Malwarebytes “airdrop phishing” noemt.

Steeds meer webpagina’s duiken op voor deze nieuwe methode van oplichting. Het gaat dan om websites die gebruikers laten denken dat zij er gratis tokens of NFT’s kunnen claimen via een airdrop. Dit is echter nep.

Dit soort websites laten gebruikers denken dat ze hun wallet kunnen koppelen om gratis token(s) te claimen. Zodra de gebruiker dit doet, krijgen zij echter een foutmelding. Vervolgens worden zij gevraagd om handmatig hun wallet te koppelen door hun wachtwoord en/of recovery phrase door te geven. Zodra men dit doet, heeft men echter toegang gegeven aan de fraudeurs om de wallet leeg te zuigen.

“Airdrop phish pagina’s proberen zoveel mogelijk gebruikers van cryptocurrency te verstrikken. Het maakt niet uit hoe obscuur je digitale valuta naar keuze is, of hoe ongebruikelijk je wallet is, er staat een zwendel op jou te wachten.”

Advertentie

Bored Ape Yacht Club NFT’s vooral populair onder oplichters

Vooral NFT’s van de Bored Ape Yacht Club (BYAC) zijn populair voor oplichters om misbruik van te maken, meldt Malwarebytes. Onlangs werd nog $3 miljoen aan Bored Ape NFT’s gestolen via Instagram.

“Alles wat met apen te maken heeft, is een gigantisch dollarteken in de lucht voor fraudeurs, en de verscheidenheid aan neppagina’s die er zijn, weerspiegelt dit.”

Ook de lancering van de recente Moonbirds NFT’s ging gepaard met een nieuwe lading aan oplichters.

Malwarebytes waarschuwt dat niemand ooit je wachtwoord hoort te vragen, dat is onmiddelijk een grote rode vlag. Het is ook meestal een rode vlag wanneer websites eerst om geld of crypto vragen in ruil voor een gratis token.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie