Cryptobeleggers opgelet: Solana-wallets zijn mogelijk in gevaar
Foto: photo_gonzo/Shutterstock
Recentelijk is er door crypto scammers een nieuwe manier gevonden om investeerders en handelaren flink in de problemen te brengen. Door misbruik te maken van een speciale functie van de solana (SOL) tokens kunnen mensen na een zogenaamde swap ineens al hun tokens kwijt zijn. Gelukkig zijn er inmiddels mogelijkheden waardoor iedereen zich hiertegen kan wapenen.
Extensie biedt mogelijkheden voor crypto-oplichters
Binnen enkele seconden na een swap, waarbij de ene token voor een andere geruild wordt, worden de tokens vernietigd. Hierdoor raken crypto fanatiekelingen hun bezittingen plotseling kwijt. Een lid van de Jupiter’s Core Working Group op het Solana platform, genaamd Slorg, zegt dat de oplichters misbruik maken van een speciale extensie die in de solana tokens zit ingebouwd.
Op het sociale media platform X deelt Slorg zijn uitleg over het fenomeen. Hierbij noemt hij een ander lid, dat slachtoffer is geworden van de nieuwe vorm van oplichting. Dit slachtoffer ruilde zijn tokens om voor een token met de naam “RED”. Deze token zou een permanent delegate extension bevatten, waardoor de scammers de tokens binnen enkele seconden na ontvangst konden vernietigen.
De extensie komt voort uit de Solana Token 2022 standaard en heeft eigenlijk een heel ander doel. Volgens Solana zelf zorgt de extensie ervoor dat er ongelimiteerde controle kan zijn over alle token accounts van een bewust mint. Hierdoor kunnen deze worden vernietigd of verplaatst zonder blokkades. De functie zelf kan gebruikt worden voor nuttige doeleinden, zoals tokens terughalen die verkeerd zijn verstuurd, het uitvoeren van sancties en automatische betalingen. Solana zelf is er wel van op de hoogte dat deze functie ook misbruikt kan worden, wat nu helaas het geval is.
Waarom vernietigen scammers crypto tokens op Solana
Waarom oplichters de functie gebruiken is niet duidelijk. Slorg benoemt dat scammers soms gewoon chaos en vernietiging willen zien. Maar er zouden vooral indirecte voordelen zijn voor deze groep mensen. Wanneer tokens worden vernietigd, kunnen deze niet meer verkocht worden. Doordat verkopen voorkomen worden, kan de prijs van een token ook niet afnemen.
De blockchain beveiligingsdienst Peckshield denkt dat scammers vooral proberen om de zogenaamde tokenomics te beïnvloeden. Dit zou dan vooral gericht zijn op de circulerende voorraad van een token. Ook de beveiligingsdienst Beosin vermoed dit. Zij benoemen daarnaast dat wanneer tokens worden vernietigd, er vervolgens minder van beschikbaar is. Hierdoor zal de prijs van de token kunnen stijgen.
Voorkomen is beter dan genezen
Gelukkig zijn er al manieren om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Zowel de bedrijven Jupiter als RugCheck hebben beide al iets ontwikkeld, waarmee kopers met een indicator kunnen zien of deze extensie is ingeschakeld. Toch blijft de waarschuwing vooral om zelf alles goed te lezen en de tijd te nemen voor het uitvoeren van een swap.
Maar waar blijft die crypto bullrun nou?
In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt? Luister en volg onze podcast om up-to-date te blijven.
Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.