Kevin Schijven Kevin Schijven
06/01/2022 17:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2022 17:16

Solana, Polkadot en meer groeien sneller dan Ethereum: onderzoek

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana, Polkadot en meer groeien sneller dan Ethereum: onderzoek

Foto: Vladimir Kazakov/Shutterstock

Ethereum (ETH) is nog steeds verreweg het grootste ecosysteem op de cryptocurrency-markt. Toch groeien een aantal rivalen de laatste tijd een stuk harder. Dat meldt Electric Capital in een grootschalig onderzoeksrapport gepubliceerd op 5 januari.

2021 was een bijzonder jaar voor de adoptie van crypto, voor de koersen maar ook voor de groei van meerdere ecosystemen. Bitcoin (BTC) en Ethereum groeiden flink, maar enkele nieuwe rivalen groeiden zelfs sneller.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Aantal ontwikkelaars naar all-time high

Het rapport keek naar het aantal maandelijkse actieve ontwikkelaars over het afgelopen jaar. De focus lag op open-source ontwikkeling omdat die informatie openbaar is, dus niet alle Web3 ontwikkelaars werden meegeteld. Volgens het onderzoek werken momenteel meer dan 18.400 ontwikkelaars elke maand aan Web3 producten; een all-time high (ATH).

Meer dan 3.000 nieuwe ontwikkelaars wagen zich elke maand aan Web3, ook een ATH, meldt het rapport. Het onderzoek kaart aan dat wanneer de koersen stijgen ook het aantal ontwikkelaars stijgt. 2021 was een goed jaar voor crypto, ongeveer de helft van de Web3 ontwikkelaars is nieuw.

Advertentie

De grootste crypto ecosystemen

De top 200 ecosystemen groeiden met 66% het afgelopen jaar en buiten de top 200 zelfs met 86%. Deze projecten groeien sneller dan beide Bitcoin als Ethereum. Dat gezegd hebbende, kunnen de meeste ecosystemen dit niet in een bear-markt volhouden terwijl bitcoin en ethereum dit wel konden.

Het aantal Bitcoin ontwikkelaars groeide het afgelopen jaar met 9% wat overeenkomt met 100 nieuwe ontwikkelaars elke maand. Ethereum groeide zelfs met 42% wat overeenkomt met 700 nieuwe ontwikkelaars per maand. 20 tot 25% van nieuwe ontwikkelaars werkt aan Ethereum en blijven daar doorgaans.

Ethereum blijft verreweg het grootste ecosysteem en is 2,8 keer zo groot als de tweede grootste: Polkadot (DOT). De top 5 grootste ecosystemen bestaat uit: Ethereum, Polkadot, Cosmos (ATOM), Solana (SOL) en op plaats 5 Bitcoin. Electric Capital zegt dat het logisch is dat smart contract platformen meer ontwikkeling zien dan Bitcoin.

Solana was afgelopen jaar het snelst groeiende ecosysteem onder de grootste netwerken. Het aantal ontwikkelaars steeg met maar liefst zo’n 400%. Daarna volgt Near (NEAR) met 300%, Polygon (MATIC) met 100%, Cardano (ADA) met 90%, Binance smart chain (BSC) met 80% en Cosmos (ATOM) met 70%. Dit is voor netwerken met meer dan 300 ontwikkelaars.

Voor netwerken met 50 tot 300 ontwikkelaars groeiden Terra (LUNA), Internet Computer (ICP), Fantom (FTM) en Harmony (ONE) het snelst, namelijk met zo’n 300%. Dan volgen avalanche (AVAX) en algorand (ALGO) met zo’n 200%. De reden dat deze netwerken nu sneller stijgen is omdat Bitcoin en Ethereum al de basis hebben gebouwd voor de markt. Ook helpt het implenteren van een Ethereum Virtual Machine (EVM) veel nieuwe netwerken.

Ten slotte meldt het onderzoek dat decentralized finance (DeFi) markt met 76% is gegroeid met 500 nieuwe ontwikkelaars elke maand. 1.000 ontwikkelaars beheren smart contracts met meer dan $100 miljard aan activa, zegt Electric Capital.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie