Roy van Krieken Roy van Krieken
10/04/2023 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2023 17:01

‘Varkensslacht’ scam aangepakt: $112m aan crypto in beslag genomen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
'Varkensslacht' scam aangepakt: $112m aan crypto in beslag genomen

Foto: Mr.Samarn Plubkilang/Shutterstock

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft onlangs een enorme buit aan crypto in beslag genomen. Deze cryptocurrencies zouden worden gelinkt aan een bijzondere soort oplichting, namelijk ‘pig butchering’, ofwel ‘varkensslacht’. Deze vorm van oplichting is de laatste tijd enorm populair geworden onder scammers en andere kwaadwillenden.

FTX plant nieuwe Solana veiling na eerdere miljardenverkopen
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto scammers hard aangepakt

De vorm van oplichting heeft zijn naam gekregen door de manier waarop varkens worden vetgemest alvorens zij naar het slachthuis worden gebracht. In het geval van de crypto scam wordt er natuurlijk alleen niemand geslacht, maar gaan oplichters er met het geld van het slachtoffer vandoor.

Criminelen nemen via berichten op bijvoorbeeld sociale media contact op met slachtoffers en bieden hen een geweldige investering aan die aanzienlijke winsten kan opleveren. Ze leggen uit hoe ze de contactgegevens hebben gevonden en lokken mensen in verdachte regelingen. De criminelen verwerven zo een vertrouwelijke relatie, vaak zelfs een romantische relatie, met de slachtoffers en uiteindelijk gaan ze er met zoveel mogelijk geld vandoor.

De Amerikanen hebben in de stad Los Angeles een gigantische organisatie van deze soort opgerold. Volgens een persbericht van het Ministerie zou op een specifiek account meer dan $66 miljoen aan cryptocurrencies staan opgeslagen. Dit is nu in zijn volledigheid in beslag genomen door Justitie.

“De slachtoffers in scams worden door de oplichters ‘varkens’ genoemd omdat de oplichters uitgebreide verhaallijnen gebruiken om de slachtoffers te laten geloven dat ze een romantische of anderszins nauwe persoonlijke relatie hebben. Zodra het slachtoffer genoeg vertrouwen heeft in de oplichter, brengt de oplichter het slachtoffer in een investeringsplan voor cryptocurrency”, zo staat te lezen in een beëdigde verklaring

‘Pig Butchering’ overal populair

Niet alleen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan vinden dergelijke malafide praktijken plaats. Ook dichter bij huis gebeurt het vaak. In het Verenigde Koninkrijk werden eerder dit jaar nog bijna 170 ‘scam bedrijven’ opgespoord waarvan een deel zich schuldig zou maken aan deze vorm van oplichting. 

Het is dan ook niet gek om te geloven dat dergelijke oplichters ook in Nederland en België actief zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie