Erik Juffermans Erik Juffermans
10/11/2022 16:14 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/11/2022 16:14

Wat is de beste stablecoin?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Wat is de beste stablecoin?

Foto: David Sandron/Shutterstock

Een stablecoin is een cryptocurrency die veelal is gelinkt aan een commoditeit of een valuta. De meest gebruikte stablecoins zijn gelinkt aan de US dollar. Niet elke stablecoin is echter hetzelfde. Ze variëren bijvoorbeeld in mate van decentralisatie, risico en de onderliggende zekerheden. Een betrouwbare stablecoin is decentraal en bovenal stabiel en zal dus nooit veel variëren van de waarde van de gelinkte valuta of commoditeit. We zetten er een aantal op een rij en nemen een kijkje naar de voor en nadelen van de meest bekende stablecoins.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tether (USDT)

Tether is de grootste stablecoin qua marktkapitalisatie. Na bitcoin en ethereum is het zelfs de grootste cryptocurrency volgens deze maatstaf. In het verleden waren er geruchten dat Tether niet geheel ondersteund was door onderliggende dollars. Momenteel is Tether echter een van de meest transparante stablecoins en ze maken elk kwartaal een gedetailleerd rapport openbaar met de details van de onderliggende assets. De stablecoin wordt echter volledig centraal aangestuurd, wat minder aantrekkelijk is. Daarnaast genereert Tether niet uit zichzelf een rente, maar moet je dit zelf ergens gaan staken om rente te genereren. USDC heeft dezelfde opzet als Tether en is na Tether de grootste stablecoin.

Advertentie

DAI (DAI)

Zowel Tether als andere stablecoins als USDC hebben een onderliggende waarde in de vorm van de dollar. Zo is elke tether en elke USDC stablecoin ondersteund door een echte dollar. DAI stablecoin is wat dit betreft uniek. Ook DAI is gelinkt aan de dollar. Maar het verschil is dat DAI een zogezegde crypto-backed stablecoin is. Dat betekent dat de onderliggende waarde en zekerheid van Dai in de vorm is van cryptocurrencies. De onderliggende waarde komt voor het grootste deel in de vorm van de eerder genoemde USD coin. Daarnaast verzekeren ook ethereum, bitcoin en andere cryptocurrencies DAI van haar stabiliteit. Het feit dat de onderliggende zekerheid van DAI volledig bestaat uit cryptocurrencies maakt het voor een deel een gedecentraliseerde stablecoin. Echter de onderliggende waarde van USD Coin, als centrale stablecoin, is dermate groot dat dit een behoorlijke centrale component geeft aan DAI. Ook heeft DAI aangetoond zeer sterk met volatiliteit in de cryptomarkt om te kunnen gaan.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Pax Gold (PAXG)

De meeste stablecoins zijn gelinkt aan de dollar. Pax Gold onderscheidt zich hier en is gelinkt aan de koers prijs van goud. Paxos, het bedrijf achter de stablecoin, heeft voor elke PAXG token heeft een onderliggende zekerheid van 1 ons goud in de reserves. Ook wordt Pax Gold door de regering van de Verenigde Staten gemonitord en gevalideerd. Dit maakt Pax Gold de beste optie voor iemand die geïnteresseerd is in het investeren in een stablecoin ondersteund door een traditionele commoditeit in plaats van de dollar. Doordat Pax Gold de waarde volgt van goud speculeer je dus met deze stablecoin op de waardeontwikkeling (groei) van goud en ben je blootgesteld aan eventuaal waardeverlies van goud nadat je deze stablecoin hebt gekocht.

Blockchain-robots serveren koffie met een vleugje crypto-beloningen
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Ducata (DUCA)

De ideale stablecoin is decentraal, onafhankelijk van een centrale entiteit en van Real World Assets, efficiënt en passief inkomen genererend. Een dergelijke onafhankelijke stablecoin wordt een algorithmic stable coin genoemd.

Top op heden is nog geen enkel crypto project gelukt om zo’n algorithmische stablecoin succesvol te maken voor de lange termijn. Ducata wil hier verandering in brengen. Ducata is een project van Nederlandse bodem dat een stablecoin heeft ontwikkelt dat aan al de bovenstaande eisen voldoet. Ducata’s stablecoin DUCA is volledig decentraal, en dus van geen enkele andere asset afhankelijk. DUCA is ontwikkeld om stabiel en inflatie corrigerend te zijn. Daarnaast genereert DUCA een passief inkomen zonder dat de bezitter zijn of haar DUCA hoeft te staken. DUCA is een wat dat betreft een zeer baanbrekend project en letterlijk uniek in de cryptosector.

Als je meer wil weten over DUCATA en de Nederlandse algoritmische stablecoin dan kan dat door je via deze pagina aan te melden. Ook heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan de private sale die momenteel loopt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie