Simon Bosch Simon Bosch
28/04/2024 10:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2024 08:27

XRP, Cardano en vele anderen zijn ‘zombies’ volgens Forbes

Ethereum-ETH Cardano-ADA XRP-XRP Bitcoin Cash-BCH Algorand-ALGO more-coins-icon
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP, Cardano en vele anderen zijn 'zombie' volgens Forbes

Foto: Grey82/Shutterstock

Er bestaan duizenden verschillende cryptocurrencies, en veel daarvan hebben een erg hoog speculatiegehalte. Daarvan zijn ook al talloze projecten geflopt. Nieuwsplatform Forbes is van mening dat verschillende projecten zijn gereduceerd tot ‘zombies’, wat zelfs zou gelden voor een aantal héle grote namen in crypto-land.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel cryptocurrencies verdwenen

Geflopte cryptocurrencies en blockchains bestaan al heel lang; volgens CoinKickOff waren er in 2013 al behoorlijk wat altcoins waar de markt het vertrouwen in had verloren. Na de bekende boom-bust-cycli is het aantal geflopte coins hard gestegen.

Afgelopen maart werd bekend dat erg veel cryptocurrencies ‘dood’ zijn gegaan in de bullrun van 2020 en 2021. Veel van deze altcoins zijn niet écht verdwenen, ze zullen in eigenlijk alle gevallen gewoon nog ergens op een blockchain staan. In plaats daarvan kun je een een overleden project herkennen aan inactieve of verwijderde websites en sociale media, evenals weinig tot geen handelsvolume.

Onderzoekers concludeerden dat in 2020 en 2021 zo’n 4.834 nieuwe coins zijn verschenen, waarvan 72% zijn gestopt. Veel van deze zijn stablecoins, maar ook altcoins op netwerken zoals Cardano (ADA).

Advertentie

Zelfs XRP en cardano zombiecoins?

Ook Forbes heeft onderzocht welke projecten geflopt zijn. Althans, echt ‘geflopt’ noemen ze het niet. In plaats daarvan onderzochten ze welke blockchains volgens de zakenkrant ‘zombieblockchains’ konden worden genoemd. Dit zijn blockchains die nog wel veel geld waard zijn, soms miljarden. maar waarvan het oorspronkelijke doel verloren is gegaan. 

Er staan een aantal gigantische namen in de lijst, zoals Ripple’s XRP netwerk, Cardano (ADA), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) en Algorand (ALGO). Het XRP netwerk staat bovenaan in de lijst. Het XRP-netwerk had als doel om te concurreren met SWIFT, het wereldwijde betaalsysteem van banken. Maar het netwerk is hier volgens Forbes vooralsnog niet in geslaagd. Ook heeft het netwerk concurrentie gekregen in de vorm van stablecoins, die enorm aan populariteit winnen.

Wat een vermeende ‘zombie’ zoals het XRP netwerk in leven houdt, is speculatie, concludeert Forbes. Het grootste deel van XRP’s $720 miljoen handelsvolume is te danken aan handelaren die speculeren op wat de koers gaat doen, om er geld mee te verdienen. De munt staat op dit moment op plaats 8 wat betreft marktwaarde. 

Een andere grote naam op het lijstje is Cardano, die vooral wordt gedreven door de bekendheid van zijn oprichter, Charles Hoskinson. Net als de andere door Forbes uitgezochte zombieprojecten heeft Cardano maar weinig netwerkactiviteit. Het netwerk wordt fors overschaduwd door Ethereum (ETH).

Ironisch genoeg zijn er genoeg aanwijzingen dat Cardano net als veel andere projecten de afgelopen tijd wel flink is gegroeid. Begin dit jaar noteerde de blockchain zelfs een nieuw record.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Bizarre XRP voorspelling door cryptobroker - giga run voorspel
Ripple sluit grote strategische samenwerking met overheid
Ripple weer aangeklaagd: CEO was “misleidend
Grote doorbraak voor Ripple – samenwerking met 10 overheden
Advertentie