Kevin Schijven Kevin Schijven
13/08/2020 18:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2020 18:19

YAM, een nieuw DeFi project, stort volledig in na ontdekking van een bug 2 dagen na lancering

icon-altcoins
Altcoin nieuws
YAM, een nieuw DeFi project, stort volledig in na ontdekking van een bug 2 dagen na lancering

YAM Finance is een nieuw project in de cryptocurrency-markt die verbonden is met de decentralized finance (DeFi) markt. Het project lanceerde twee dagen geleden en maakte gelijk een enorme impact. Binnen een dag na lancering werd er al meer dan $400 miljoen in YAM vergrendeld met DeFi tokens.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is YAM?

YAM, wat in het Engels “zoete aardappel” betekent, is zelf een soort stablecoin, maar in tegenstelling tot andere stablecoins heeft het een zogenaamd elastisch aanbod. Dat houdt in dat het aanbod van YAM kan uitbreiden en inkrimpen als reactie op de marktomstandigheden met als doel een dollar (USD) per YAM te hanteren. Dat wordt ook rebasing wordt genoemd.
Elke keer als het aanbod uitbreidt wordt 10% ervan gebruikt om yCRV te kopen, een mandje van stablecoins, dat gaat naar de schatkist van YAM. Deze wordt vervolgens gebruikt voor de beheer van YAM door de community.
YAM deed het gelijk goed omdat momenteel yield farming enorm populair is. Dit is een relatief nieuwe methode in de markt waarmee men rente kan verdienen door crypto te investeren in DeFi projecten.

Advertentie

De Bug

Echter loopt YAM gelijk tegen een grote fout aan die wellicht een vroeg einde voor het project betekent. Er zit namelijk een bug in de rebasing functionaliteit. Hierdoor maakt het systeem te veel YAM aan tijdens rebasing.
Door de wijze dat het systeem werkt, betekent deze bug dat er geen controle meer is over het netwerk en dat fondsen voor altijd zitten opgesloten. Er werd nog een grote poging gewaagd om de boel te redden via een proposal, of voorstel tot aanpassing. Eentje waar de community massaal en hoopvol aan meedeed:


Het voorstel ontving genoeg steun vanuit de gemeenschap. Echter bleek achteraf dat dezelfde bug ook voorkomt dat dergelijke voorstellen doorgevoerd kunnen worden. Hierdoor blijft de zogeheten Uniswap pool voor YAM en yCRV voor altijd onveilig.


Brock Belmore, medeoprichter van YAM, verontschuldigd zich op Twitter en zegt dat hij “ziek van verdriet is:”


Toch reageren veel mensen kwaad op de situatie en stellen de vraag of het project niet te snel werd gelanceerd. Het project ontving daarvoor ook al een bak kritiek over zich heen en werd vergeleken met ponzifraude en pump & dump scams. Het team achter YAM waarschuwde echter wel dat het project een experiment is:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

YAM 2.0

In een nieuw blogartikel meldt het YAM team dat ze plannen aan het maken zijn voor een herstart, een nieuwe versie van het protocol met de naam YAM 2.0 Aannemelijk zonder de bug deze keer:


De koers van YAM is inmiddels hard gekelderd. Deze schoot van $100 naar bijna $170 binnen enkele uren, maar staat nu onder de $1. Ook de koersen van DeFi tokens zijn hierdoor de afgelopen paar uur hard omlaag, zo staat COMP 20% in de min. Chainlink (LINK) staat alsnog in de plus en is nu de vijfde grootste cryptocurrency op de markt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie