YAM, een nieuw DeFi project, stort volledig in na ontdekking van een bug 2 dagen na lancering

YAM Finance is een nieuw project in de cryptocurrency-markt die verbonden is met de decentralized finance (DeFi) markt. Het project lanceerde twee dagen geleden en maakte gelijk een enorme impact. Binnen een dag na lancering werd er al meer dan $400 miljoen in YAM vergrendeld met DeFi tokens.

Wat is YAM?

YAM, wat in het Engels “zoete aardappel” betekent, is zelf een soort stablecoin, maar in tegenstelling tot andere stablecoins heeft het een zogenaamd elastisch aanbod. Dat houdt in dat het aanbod van YAM kan uitbreiden en inkrimpen als reactie op de marktomstandigheden met als doel een dollar (USD) per YAM te hanteren. Dat wordt ook rebasing wordt genoemd.

Elke keer als het aanbod uitbreidt wordt 10% ervan gebruikt om yCRV te kopen, een mandje van stablecoins, dat gaat naar de schatkist van YAM. Deze wordt vervolgens gebruikt voor de beheer van YAM door de community.

YAM deed het gelijk goed omdat momenteel yield farming enorm populair is. Dit is een relatief nieuwe methode in de markt waarmee men rente kan verdienen door crypto te investeren in DeFi projecten.

De Bug

Echter loopt YAM gelijk tegen een grote fout aan die wellicht een vroeg einde voor het project betekent. Er zit namelijk een bug in de rebasing functionaliteit. Hierdoor maakt het systeem te veel YAM aan tijdens rebasing.

Door de wijze dat het systeem werkt, betekent deze bug dat er geen controle meer is over het netwerk en dat fondsen voor altijd zitten opgesloten. Er werd nog een grote poging gewaagd om de boel te redden via een proposal, of voorstel tot aanpassing. Eentje waar de community massaal en hoopvol aan meedeed:

Het voorstel ontving genoeg steun vanuit de gemeenschap. Echter bleek achteraf dat dezelfde bug ook voorkomt dat dergelijke voorstellen doorgevoerd kunnen worden. Hierdoor blijft de zogeheten Uniswap pool voor YAM en yCRV voor altijd onveilig.

Brock Belmore, medeoprichter van YAM, verontschuldigd zich op Twitter en zegt dat hij “ziek van verdriet is:”

Toch reageren veel mensen kwaad op de situatie en stellen de vraag of het project niet te snel werd gelanceerd. Het project ontving daarvoor ook al een bak kritiek over zich heen en werd vergeleken met ponzifraude en pump & dump scams. Het team achter YAM waarschuwde echter wel dat het project een experiment is:

YAM 2.0

In een nieuw blogartikel meldt het YAM team dat ze plannen aan het maken zijn voor een herstart, een nieuwe versie van het protocol met de naam YAM 2.0 Aannemelijk zonder de bug deze keer:

De koers van YAM is inmiddels hard gekelderd. Deze schoot van $100 naar bijna $170 binnen enkele uren, maar staat nu onder de $1. Ook de koersen van DeFi tokens zijn hierdoor de afgelopen paar uur hard omlaag, zo staat COMP 20% in de min. Chainlink (LINK) staat alsnog in de plus en is nu de vijfde grootste cryptocurrency op de markt.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
SATOS
€26.366,20 Kopen
1
Bitvavo
€25.903,60 Kopen
2
Bitcoinmeester
€26.170,50 Kopen
3
Litebit
€26.180,80 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) optiecontracten ter waarde van $4 miljard verlopen vrijdag, wat kan er gebeuren?

Aanstaande vrijdag kan wel eens een volatiele dag gaan worden voor de bitcoin (BTC) koers. Op 29 januari verlopen namelijk een groot aantal optiecontracten...

Amerikaan bouwt ethereum (ETH) mining installatie in achterbak BMW, maar waarom?

Een dikke BMW i8 ter waarde van ongeveer €150.000 komt de parkeerplaats oprijden. Een persoon stapt uit en zet zijn achterklep open. Je verwacht...

Ripple (XRP) had een topjaar in 2020 en tekende 15 nieuwe klanten na de SEC aanklacht, aldus CEO

Ripple werd eind vorig jaar aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf wordt beschuldigd van de illegale verkoop van $1,3...

Bitcoin en alle huidige crypto zijn niet duurzaam en zullen geen fiat vervangen, zegt president Bank of England

Andrew Bailey, president van de Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, zegt dat alle cryptocurrencies momenteel op de markt,...

Harvard en Yale universiteiten investeren al meer dan een jaar in bitcoin (BTC) volgens deze bron

Naar verluidt gebruiken een aantal van de grootste universiteiten van de VS hun zogeheten endowment funds, of donatiefondsen, al meer dan een jaar om...

Rothschild Investment Corporation koopt nog meer bitcoin (BTC) via fonds van Grayscale

Rothschild Investment Corporation, een makelaarsbedrijf uit Chicago, investeerde eind vorig jaar weer groots in bitcoin (BTC). De beursvennootschap kocht 5.954 aandelen van de Grayscale Bitcoin...