Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

YAM, een nieuw DeFi project, stort volledig in na ontdekking van een bug 2 dagen na lancering

YAM Finance is een nieuw project in de cryptocurrency-markt die verbonden is met de decentralized finance (DeFi) markt. Het project lanceerde twee dagen geleden en maakte gelijk een enorme impact. Binnen een dag na lancering werd er al meer dan $400 miljoen in YAM vergrendeld met DeFi tokens.

Wat is YAM?

YAM, wat in het Engels “zoete aardappel” betekent, is zelf een soort stablecoin, maar in tegenstelling tot andere stablecoins heeft het een zogenaamd elastisch aanbod. Dat houdt in dat het aanbod van YAM kan uitbreiden en inkrimpen als reactie op de marktomstandigheden met als doel een dollar (USD) per YAM te hanteren. Dat wordt ook rebasing wordt genoemd.

- Advertentie -

Elke keer als het aanbod uitbreidt wordt 10% ervan gebruikt om yCRV te kopen, een mandje van stablecoins, dat gaat naar de schatkist van YAM. Deze wordt vervolgens gebruikt voor de beheer van YAM door de community.

YAM deed het gelijk goed omdat momenteel yield farming enorm populair is. Dit is een relatief nieuwe methode in de markt waarmee men rente kan verdienen door crypto te investeren in DeFi projecten.

De Bug

Echter loopt YAM gelijk tegen een grote fout aan die wellicht een vroeg einde voor het project betekent. Er zit namelijk een bug in de rebasing functionaliteit. Hierdoor maakt het systeem te veel YAM aan tijdens rebasing.

Door de wijze dat het systeem werkt, betekent deze bug dat er geen controle meer is over het netwerk en dat fondsen voor altijd zitten opgesloten. Er werd nog een grote poging gewaagd om de boel te redden via een proposal, of voorstel tot aanpassing. Eentje waar de community massaal en hoopvol aan meedeed:

Het voorstel ontving genoeg steun vanuit de gemeenschap. Echter bleek achteraf dat dezelfde bug ook voorkomt dat dergelijke voorstellen doorgevoerd kunnen worden. Hierdoor blijft de zogeheten Uniswap pool voor YAM en yCRV voor altijd onveilig.

Brock Belmore, medeoprichter van YAM, verontschuldigd zich op Twitter en zegt dat hij “ziek van verdriet is:”

Toch reageren veel mensen kwaad op de situatie en stellen de vraag of het project niet te snel werd gelanceerd. Het project ontving daarvoor ook al een bak kritiek over zich heen en werd vergeleken met ponzifraude en pump & dump scams. Het team achter YAM waarschuwde echter wel dat het project een experiment is:

YAM 2.0

In een nieuw blogartikel meldt het YAM team dat ze plannen aan het maken zijn voor een herstart, een nieuwe versie van het protocol met de naam YAM 2.0 Aannemelijk zonder de bug deze keer:

De koers van YAM is inmiddels hard gekelderd. Deze schoot van $100 naar bijna $170 binnen enkele uren, maar staat nu onder de $1. Ook de koersen van DeFi tokens zijn hierdoor de afgelopen paar uur hard omlaag, zo staat COMP 20% in de min. Chainlink (LINK) staat alsnog in de plus en is nu de vijfde grootste cryptocurrency op de markt.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.513,24 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.389,40 Kopen
2
Bitvavo
Reviewed
€9.398,54 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.470,10 Kopen
4
Bitonic
Reviewed
€9.475,67 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.398,54 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.389,40 Kopen
2
Litebit
Reviewed
€9.470,10 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€9.475,67 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.513,24 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish of bearish? The big squeeze

Wat leven we toch in een turbulente periode! Waar je vandaag denkt 'Ah, zit dat zo!', moet je oppassen dat je morgen niet compleet...