Rico Engelbarts
05/06/2018 08:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2018 08:15

ZenCash altcoin nieuwste slachtoffer 51% attack

icon-altcoins
Altcoin nieuws

De op privacy gerichte cryptocurrency ZenCash (ZEN) is de laatste altcoin gebleken die bezweek onder een 51% attack, hebben de ontwikkelaars van het project dit weekend bevestigd.
Volgens een officiële verklaring heeft een kwaadwillige miner succesvol de aanval, evenals ten minste double spend attacks, uitgevoerd tegen het cryptocurrency-netwerk op zaterdag 2 juni om ongeveer 16:43 Nederlandse tijd.
Om een 51% attack uit te voeren, moet een aanvaller de meerderheid van de totale hash van een cryptocurrency-netwerk verwerven, wat hen vervolgens de mogelijkheid biedt om de blockchain te reorganiseren en deze te dwingen frauduleuze blocks te accepteren.
Een aanvaller genereert een 51% attack doorgaans via een double spend attack. Dit wordt bereikt door coins bij een cryptocurrency-exchange te storten en tegelijkertijd een transactie te ondertekenen die dezelfde coins naar een wallet stuurt. Zodra de exchange hun account crediteert met de fondsen, wordt het witgewassen in Bitcoin of een andere cryptocurrency en worden deze fondsen teruggetrokken naar een externe wallet.
Ondertussen gebruikt de aanvaller zijn meerderheid aan hash power om een fork van de belangrijkste blockchain te minen die snel langer wordt dan die door het netwerk geaccepteerd wordt. Hierdoor kunnen ze de transactie die eerst hun coins bij de exchange gestort had terugdraaien en in plaats daarvan het geld in een andere wallet in hun bezit verplaatsen.
Na het witwassen van het geld, reorganiseert de aanvaller de officiële blockchain door deze te dwingen de langere fork, die meer opgebouwde Proof-of-Work (PoW) heeft, te accepteren. Dit zorgt ervoor dat het geld uit de wallet van de exchange verdwijnt en in in de wallet van de aanvaller verschijnt.
In het specifieke geval van ZenCash, voerde de aanvaller ten minste drie double spends uit, waaronder één die de blockchain reorganiseerde met maar liefst 38 blocks. In totaal ging de aanvaller ervandoor met meer dan 23.152 ZEN, wat een waarde had van $700.000 op het moment van de aanval.
ZenCash is de zoveelste altcoin die getroffen is door een 51% attack of een vergelijkbare aanval in de afgelopen weken. Eerdere slachtoffers waren Bitcoin Gold, Monacoin en Verge (minstens twee keer). De kosten om een 51% attack tegen veel van de altcoin-netwerken te beginnen zijn schrikbarend laag, vooral omdat hash power gemakkelijk kan worden gehuurd van zogenaamde cloud mining bedrijven.
Hoewel de namen op elkaar lijken, moet ZenCash (dat een beurswaarde van ongeveer $106 miljoen heeft) niet verward worden met Zcash, de 25e grootste cryptocurrency met een beurswaarde van ongeveer $950 miljoen. De twee projecten komen echter uit dezelfde familie van cryptocurrencies, aangezien ZenCash een fork is van ZClassic, dat op haar beurt weer een fork is van Zcash.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie