ZenCash altcoin nieuwste slachtoffer 51% attack

De op privacy gerichte cryptocurrency ZenCash (ZEN) is de laatste altcoin gebleken die bezweek onder een 51% attack, hebben de ontwikkelaars van het project dit weekend bevestigd.

Volgens een officiële verklaring heeft een kwaadwillige miner succesvol de aanval, evenals ten minste double spend attacks, uitgevoerd tegen het cryptocurrency-netwerk op zaterdag 2 juni om ongeveer 16:43 Nederlandse tijd.

Om een 51% attack uit te voeren, moet een aanvaller de meerderheid van de totale hash van een cryptocurrency-netwerk verwerven, wat hen vervolgens de mogelijkheid biedt om de blockchain te reorganiseren en deze te dwingen frauduleuze blocks te accepteren.

Een aanvaller genereert een 51% attack doorgaans via een double spend attack. Dit wordt bereikt door coins bij een cryptocurrency-exchange te storten en tegelijkertijd een transactie te ondertekenen die dezelfde coins naar een wallet stuurt. Zodra de exchange hun account crediteert met de fondsen, wordt het witgewassen in Bitcoin of een andere cryptocurrency en worden deze fondsen teruggetrokken naar een externe wallet.

Ondertussen gebruikt de aanvaller zijn meerderheid aan hash power om een fork van de belangrijkste blockchain te minen die snel langer wordt dan die door het netwerk geaccepteerd wordt. Hierdoor kunnen ze de transactie die eerst hun coins bij de exchange gestort had terugdraaien en in plaats daarvan het geld in een andere wallet in hun bezit verplaatsen.

Na het witwassen van het geld, reorganiseert de aanvaller de officiële blockchain door deze te dwingen de langere fork, die meer opgebouwde Proof-of-Work (PoW) heeft, te accepteren. Dit zorgt ervoor dat het geld uit de wallet van de exchange verdwijnt en in in de wallet van de aanvaller verschijnt.

In het specifieke geval van ZenCash, voerde de aanvaller ten minste drie double spends uit, waaronder één die de blockchain reorganiseerde met maar liefst 38 blocks. In totaal ging de aanvaller ervandoor met meer dan 23.152 ZEN, wat een waarde had van $700.000 op het moment van de aanval.

ZenCash is de zoveelste altcoin die getroffen is door een 51% attack of een vergelijkbare aanval in de afgelopen weken. Eerdere slachtoffers waren Bitcoin Gold, Monacoin en Verge (minstens twee keer). De kosten om een 51% attack tegen veel van de altcoin-netwerken te beginnen zijn schrikbarend laag, vooral omdat hash power gemakkelijk kan worden gehuurd van zogenaamde cloud mining bedrijven.

Hoewel de namen op elkaar lijken, moet ZenCash (dat een beurswaarde van ongeveer $106 miljoen heeft) niet verward worden met Zcash, de 25e grootste cryptocurrency met een beurswaarde van ongeveer $950 miljoen. De twee projecten komen echter uit dezelfde familie van cryptocurrencies, aangezien ZenCash een fork is van ZClassic, dat op haar beurt weer een fork is van Zcash.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€29.608,80 Kopen
1
Litebit
€29.839,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
€29.892,90 Kopen
3
SATOS
€30.136,80 Kopen
Meer nieuws

De toekomst van de iGamingbranche en cryptocurrency

In 1972 werd de Magnavox Odyssey voor het eerst geproduceerd, een relatief eenvoudige spelcomputer voor thuis, waar je zelfs tegenwoordig mee het online casino...

Cryptocurrency exchange Kraken verwijdert ripple (XRP)

Weer een tegenslag voor ripple (XRP). De grote cryptocurrency exchange Kraken heeft namelijk besloten om de altcoin van zijn platform te verwijderen voor Amerikaanse...

Timo’s take: Bitcoin (BTC) raket krijgt nieuwe brandstof van Joe Biden

De bitcoin (BTC) koers is gedurende de pandemie tot ongekende hoogtes gestegen. De stijging gaat gepaard met een versnellende adoptie van institutionele investeerders die...

Tesla CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC), en cryptocurrency scams met zijn beeltenis nemen weer toe

Tesla en SpaceX CEO Elon Musk praat weer over bitcoin (BTC) op Twitter en dat trekt natuurlijk weer veel aandacht. Eerder deze week zei...

Britse financieel adviseur wil bitcoin (BTC) volledig verbieden, succes lijkt onwaarschijnlijk

De Britse financieel adviseur Neil Liversidge, naar verluidt een veteraan in het vak, dringt de Britse regering aan om álle transacties met cryptocurrencies waaronder...

Polkadot schiet XRP langs, is nu 4e grootste cryptocurrency en bereikt samen met Chainlink nieuwe ATH

Polkadot (DOT) begint sterk aan 2021. De totale marktkapitalisatie van DOT is vandaag gestegen naar de vierde plaats qua grootste cryptocurrencies op de markt...