Simon Bosch Simon Bosch
02/09/2022 17:35 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2022 17:35

Amerikaanse banenmarkt achteruit, belanden we in een recessie?

Analyses
Amerikaanse banenmarkt achteruit, belanden we in een recessie?

Foto: Niyazz/Shutterstock

Het is voor ons cryptocurrency-investeerders belangrijk om niet alleen te kijken naar wat er in crypto-land zelf gebeurt, maar ook naar wat er in de macro-economie aan de hand is. Daarom kijken we naar economische data. Zoals we in onze Discord-groep al vroegtijdig hebben aangegeven zijn vandaag de cijfers rondom de banenmarkt in de Verenigde Staten uitgekomen. Dit heeft een grote invloed op wat voor beslissingen de Federal Reserve zal maken. Langzamerhand beginnen de cijfers er steeds grimmiger uit te zien.

Ondo crypto lijkt klaar om te knallen na bereiken van grootse mijlpaal
Ondo crypto lijkt klaar om te knallen na bereiken van grootse mijlpaal

Groei banenmarkt krimpt

De Non-farm Payrolls meet de verandering in het aantal mensen dat buiten de agrarische sector werkt. Dit getal is doorgaans positief, maar in een recessie belandt het doorgaans in negatief territorium. Vorige maand was dit getal erg positief met een waarde van 526.000 nieuwe werknemers. Maar in augustus kregen maar 315.000 werknemers een nieuwe baan.

In ieder geval is dat iets meer dan de verwachting van 300.000 mensen, wat kan betekenen dat het redelijk in de prijzen van activa verwerkt is. Negatief is het cijfer nog niet en de economie van de VS groeit dus nog steeds. Toch zou dus snel kunnen veranderen als deze waarde de komende maanden nog even zo blijft.

Advertentie

Werkloosheid toegenomen

Ook het werkloosheidscijfer van de Verenigde Staten is toegenomen van 3,5% tot 3,7%. De verwachting was 3,5%, de economie verslechtert dus iets sneller dan verwacht. Toch komt dit cijfer van een historisch laag niveau, het komt namelijk zelden onder de 4% uit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nog steeds groen licht voor Federal Reserve

Een tijdje geleden beschreven we in onze Discord-groep voor leden dat de inflatie zó hoog is dat de Amerikaanse centrale bank probeert om de inflatie te laten dalen. Dat doet het door de beleidsrente te laten stijgen, waardoor commerciële banken vervolgens hetzelfde moeten doen voor hun leningen. Daardoor zijn mensen minder snel bereid om geld uit te geven, wat de inflatie remt.

Uiteraard remt dat tegelijkertijd de economie, en Federal Reserve-directeur Jerome Powell gaf al aan dat dit een prijs is die we moeten betalen als de inflatie omlaag moet. Toch is een grote krimp in de economie voor beleidsmakers doorgaans dé reden om te stoppen met hard monetair beleid, dat zich op dit moment kenmerkt door hogere rentes en het verkleinen van de balans van de centrale bank.

Er zal ergens een grens liggen, en die lijken we helaas nog niet te hebben bereikt. Een werkloosheidspercentage van minder dan 4% is nog steeds uitermate sterk. Doorgaans overschieten centrale banken hun doelen. In juli verklaarde marktanalist Jim Bianco dat een zogenaamde ‘zachte landing’ onder deze omstandigheden niet waarschijnlijk is. Powell noemde toen ook al dat het mogelijk is dat de centrale bank te veel zou doen. Belanden we hierdoor in een recessie? Wie zal het zeggen. – ik denk zelf van wel.

De hoge energieprijzen, de steeds hogere rentes en de langzaam vertragende economie vormen de perfecte cocktail voor een moeilijke periode voor jij en ik. Maar als risicovolle activa zoals Bitcoin (BTC) en altcoins in die tijd verder dalen, dan zou dat een heel mooi koopmoment zijn. Wil je meepraten in deze discussie? Voeg je bij onze Discord-groep en spill the beans!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Bitcoin-concurrent Kaspa kan flink stijgen dankzij mining-gigant
Fetch.ai (FET) lijkt klaar voor sterke stijging na AI-tokenfusie
Advertentie