Thom Derks Thom Derks
15/10/2023 19:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2023 15:46

Dinsdag wordt een belangrijke dag voor de bitcoin koers

Bitcoin-BTC
Analyses
Dinsdag wordt een belangrijke dag voor de bitcoin koers

Foto: sasirin pamai/Shutterstock

De geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat de economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten van Amerika (en de rest van de wereld) verslechteren. Zeer waarschijnlijk is de Amerikaanse centrale bank klaar met zijn renteverhogingen en zal op het op 1 november aankondigen dat de rente op hetzelfde niveau blijft, ondanks dat de inflatie plakkeriger blijkt dan gehoopt.

Afgelopen week viel de inflatie hoger uit dan verwacht, wat onder meer kwam door de gestegen olieprijzen. Vooral de dinsdag lijkt komende week een belangrijke dag te worden voor de bitcoin koers.

Litecoin (LTC) kan na volgende dip in groene zone ruim 70% stijgen
Litecoin (LTC) kan na volgende dip in groene zone ruim 70% stijgen

Dinsdag cruciaal voor de bitcoin koers?

Op dinsdag krijgen we namelijk cijfers over de retail-verkopen in de Verenigde Staten. Momenteel geeft de markt een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent een kans van 33 procent, maar dat percentage kan verder zakken als blijkt dat de retail-verkopen tekenen van zwakte vertonen.

Retail-verkopen VS. Bron: ycharts.com

De retail-verkopen zullen een boost krijgen door hogere autoverkopen en hogere benzineprijzen, maar als je deze weglaat, dan blijft er waarschijnlijk een veel zwakker rapport over.

Zo waren in september bijvoorbeeld de creditcard-uitgaven lager en dat is normaal gesproken een goede barometer voor de algemene trends met betrekking tot de consumptie.

In de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) wordt ook melding gemaakt van toenemend bewijs dat de spaarpotten van huishoudens slinken, waarmee de financiële druk toeneemt.

Advertentie

Waarom is dit belangrijk voor bitcoin?

Als de retail-verkopen inderdaad tegenvallen en we een zwak rapport krijgen, dan verlaagt dat de kans op extra renteverhogingen. Dat zorgt er immers voor dat de economische groei afneemt/stagneert en de opwaartse druk op de inflatie wegvalt.

Verder is het voor de Amerikaanse centrale bank gewoonweg gevaarlijk om de rente te verhogen op het moment dat de economie onder druk staat.

De Amerikaanse centrale bank is er om inflatie tegen te houden of terug te draaien, maar ook om een stabiele economie te garanderen. Uiteindelijk zal dat laatste (vrijwel) altijd voorgaan op het tegenhouden van de inflatie.

Voor bitcoin zou het een goede zaak zijn als extra renteverhogingen achterwege blijven. Wat dat betreft moeten we wellicht hopen op verzwakkende retail-verkopen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Blijf de crypto markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap

In de Premium omgeving van Crypto Insiders praten onze analisten en leden over de impact van deze economische data op de crypto-markt en natuurlijk de bitcoin koers. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Cardano (ADA) lijkt klaar voor grote uitbraak uit belangrijke zone
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Advertentie