Timo Bult Timo Bult
18/04/2024 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2024 18:36

$0 naar bitcoin ETF’s, is dat een slecht teken? Expert legt uit

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
$0 naar bitcoin ETF's, is dat een slecht teken? Expert legt uit

Foto: Golden House Images/Shutterstock

Veel bitcoin (BTC)exchange-traded funds’ (ETF’s) op de markt hebben vaak een instroom van precies “0 dollar”. Dit lijkt op het eerste gezicht geen goed teken voor een ETF. Toch is het geen reden tot paniek volgens de ETF-analist James Seyffart. In een post op X van 16 april legt hij uit dat een stroom van nul normaal is.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nul instroom in bitcoin ETF’s is ‘normaal’

Er zijn verschillende bitcoin ETF’s op de markt beschikbaar. Deze producten worden aangeboden door verschillende financiële instellingen, zoals Grayscale, Ark, Blackrock, Bitwise en Invesco Galaxy.

Op de meeste dagen is de instroom van geld naar deze ETF’s volgens de data 0. Dit betekent echter niet dat er geen stromen zijn. Het heeft namelijk alles te maken met de wijze waarop wordt bijgehouden hoeveel geld er in en uit de ETF’s stroomt.

Om een bitcoin ETF nieuwe in- of uitstroom te laten registreren, moeten er ETF-aandelen worden aangemaakt of vernietigd. Dit kan alleen wanneer er een significant verschil zit tussen vraag en aanbod op de markt, legt Seyffart uit.

Deze aandelen worden in blokken van 5.000 tot 50.000 aangemaakt of vernietigd. De grootte van zo’n blok verschilt per ETF. Wanneer het verschil tussen vraag en aanbod net zo groot is als een blok, dan kan er pas een blok worden aangemaakt of vernietigd.

Wanneer de instroom volgens data dus “0” is, kunnen er dus wel degelijk verschillende stromen zijn geweest die dag. Alleen zijn deze stromen niet groot genoeg geweest voor de wijze waarop men de data registreert.

Kortom, het is dus heel normaal, ook bij andere ETF’s die niet om bitcoin draaien:

“Er zijn ongeveer 3.500 ETF’s in de VS. Gisteren hadden 2.903 van hen een stroom van precies nul”

Advertentie

Recente in- en uitstroom bij BTC ETF’s.

Op 16 april stroomde er volgens de data van Farside Investors per saldo een bedrag van 58 miljoen dollar uit de ETF’s. Hierbij was er onder andere een grote uitstroom bij Grayscale te zien van maar liefst 79,4 miljoen dollar en een instroom van 25,8 miljoen dollar bij Blackrock.

Op 14 en 15 april was er voor alle ETF’s samen een uitstroom van in totaal 91,8 miljoen dollar. Deze uitstroom heeft volgens handelaren en experts te maken met de volatiliteit, die ontstaan is door de groeiende politieke spanning in het Midden-Oosten en de aanstaande bitcoin halving. Met nog slechts 3 dagen te gaan zal deze mogelijk steeds meer invloed gaan hebben op de prijs.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie