Kevin Schijven Kevin Schijven
18/02/2022 10:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2022 10:20

4 redenen waarom de bitcoin koers hard daalt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
4 redenen waarom de bitcoin koers hard daalt

Foto: TeeStocker/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakt toch nog een diepere pullback. Toen bitcoin vorige week richting $45.000 steeg, waarschuwden meerdere analisten al voor een mogelijk pullback. De weerstand rond $45.000 bleek vervolgens inderdaad te groot te zijn en bitcoin begon toen te dalen.

Toch vond bitcoin al support rond $42.000, hield daar sterk stand en begon weer te herstellen. Echter was dat blijkbaar toch niet het einde van de pullback, aangezien bitcoin gisteren de hardste daling maakte in een maand. We zien daardoor de angst op de markt weer flink toenemen:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers daalt met 8,4%

Nadat de bitcoin koers eergisteren al moeite had om verder dan $44.000 te stijgen, begon de koers al wat instabiel uit te zien. Bitcoin dipte woensdagmiddag al even naar $43.500, maar kon nog herstellen. Gisterenochtend verloor bitcoin echter weer grip op $44.000 en de koers begon vervolgens steeds sneller te dalen.

Eerst begaf de support op $43.000 het en enkele uren later zakte bitcoin ook door de $42.000. Zelfs de $41.000 moest een paar uur later eraan geloven. Bitcoin dipte toen helemaal naar $40.300, de laagste prijs in twee weken en een daling van 8,4% in een halve dag.

Gedurende nacht hield bitcoin vooralsnog stand boven $40.500. Op het moment van schrijven komt bitcoin op $40.850 uit op Binance en €35.900 op Bitvavo.

Advertentie

BTC daling valt samen met 4 factoren

De daling gaat weer gepaard met een grote liquidatie van long posities. Wederom was de markt overleveraged. Derivatenhandelaren waren blijkbaar iets te bullish toen de koers onlangs begon te stijgen. Een groot deel van deze traders blijft alsmaar in deze bull trap vallen.

De daling gaat ook gepaard met alsmaar oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. De situatie zorgt voor veel onzekerheid op de financiële markten. De aandelenmarkten kleuren over het algemeen ook rood en deze paniek slaat over op de crypto-markt.

Ook zorgen over de renteverhogingen door de Federal Reserve in maart houden de markten in greep. Meer volatiliteit wordt verwacht op de aandelenmarkten, vooral met betrekking tot meer risicovolle activa waar bitcoin een hoge correlatie mee heeft. Goud stijgt daarentegen juist wel.

Bitcoin mining difficulty all-time high

Tot slot zorgen wellicht ook de miners voor verkoopdruk. In de marktupdate van gisterenochtend meldden we al dat de zogenaamde mining difficulty op het punt stond om te stijgen. Kort daarna nam deze moeilijkheidsgraad met maar liefst 4,78% toe naar 27,97T bij een gemiddelde hash rate van 200 exahashes per seconde (EH/s). Deze 27,97T is een all-time high. Echter droeg dat wellicht bij aan de reden waarom sommige miners wat van hun voorraden verkochten aangezien mining minder rendabel is bij een hogere moeilijkheidsgraad.

Waarom deze bitcoin cyclus mogelijk anders is dan alle eerdere
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Analisten blijven bullish op lange termijn

Momenteel is de grote vraag of deze $40.000 de bodem was van deze correctie. Wellicht staat bitcoin op het punt om $41.000 te heroveren en vervolgens $42.000. Het is echter ook mogelijk dat we eerst nog een dip naar $38.000 zien. Daar zou veel support moeten zijn. Toch zijn er ook bears die zelfs een hertest van het dieptepunt van $33.000 alweer zien.

Alhoewel de analisten overduidelijk weer voorzichtiger worden op de korte termijn, blijven ze nog zeer bullish over de lange termijn. De on-chain gegevens ondersteunen die houding:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie