Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
18/04/2024 11:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2024 10:14

5 grootste bitcoin miners verkopen nog altijd niet, ondanks halving

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
5 grootste bitcoin miners verkopen nog altijd niet, ondanks halving

Foto: mindea/Shutterstock

In aanloop naar de halving is bitcoin (BTC) fors gestegen. De digitale munt bereikte zelfs een nieuwe all-time high (ATH), iets dat niet eerder zo vroeg in een cyclus werd bereikt. In de komende dagen zullen de beloningen voor miners worden gehalveerd. Toch valt het op dat de transactieverwerkers relatief weinig bitcoin verkopen. 

Het is een ‘kwestie van tijd’ voor Ethereum ETF’s goedgekeurd worden
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners verkopen niet

Historische gegevens suggereren dat na eerdere halveringen de inkomsten uit mining aanzienlijk daalden, maar deze bedrijven verkopen momenteel niet. Men zou denken dat met de relatief hoge waardering van de munt op het moment, het een slim plan is om te verkopen. Zeker gezien de halving hun inkomsten met bitcoin mining zal halveren.  

Echter, data afkomstig van een rapport van crypto exchange Bitwise vertoont een opvallende ontwikkeling. Als we naar de eerste kwartaalcijfers kijken van 2024 verkochten de 5 grootste miners gezamenlijk een relatief kleine hoeveelheid aan BTC, slechts zo’n 2.000 munten. Het is het laagste verkoopniveau in twee jaar tijd. Ter vergelijking, in het vierde kwartaal van 2023 verkochten miners meer dan 7.000 bitcoin.

Of het de juiste strategie is moet nog blijken. Historisch gezien daalden de mijnbouwinkomsten in de maanden na de halving significant. Zo zagen we in 2020 een afname van 40% en na de halving in 2016 een daling van maar liefst 51%.

Advertentie

Risico’s voor BTC koers

Mochten miners plotseling wel besluiten te verkopen, kan dit een grote druk uitoefenen op de koers. Wereldwijd houden ze meer dan 700,000 BTC vast, wat 3.4% van de totale voorraad uitmaakt. 

Door de verminderde beloningen zouden miners het zwaar kunnen krijgen. Dit kan vervolgens betekenen dat er bedrijven failliet gaan, wat impact heeft op de hashrate van het netwerk en daarmee ook de veiligheid. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Positieve gedragspatronen

Voorlopig zien de gedragspatronen van bitcoin bezitters er positief uit. Ze tonen opmerkelijke overeenkomsten met die van december 2020, een periode die de inleiding was tot een significante prijsstijging. De trend wordt benadrukt in een recent rapport van Bitfinex Alpha.

Daarnaast heeft de hoeveelheid BTC die langetermijninvesteerders vasthouden en nog niet is verplaatst voor verkoop op de exchanges heeft het laagste niveau in 18 maanden bereikt. Het duidt op een potentieel beperkt aanbod op de markt.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie