Tim Kamp Tim Kamp
20/01/2024 13:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 12:19

90 dagen tot de Bitcoin Halving: dit is wat je moet weten

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/fizkes

Een toekomstige gebeurtenis die nu al veel aandacht trekt is de bitcoin halving. Deze gebeurtenis heeft niet alleen invloed op de werking van Bitcoin, maar ook tot een beperking van het aanbod en een mogelijke stijging van de bitcoin-prijs. In april van dit jaar wacht de vijfde halving in de bitcoin-geschiedenis, wat vanaf vandaag nog maar 90 nachten slapen is.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is de Bitcoin halving?

Om te begrijpen wat bitcoin halving inhoudt, moeten we eerst de basisprincipes van bitcoin begrijpen. Miners lossen complexe wiskundige problemen op om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen en worden beloond met nieuwe bitcoins voor hun werk. Miners verifieren op deze manier transacties op het netwerk en bevorderen de veiligheid van Bitcoin.

Ongeveer elke vier jaar vindt een bitcoin halving plaats, waarbij de hoeveelheid nieuwe bitcoins die per blok wordt gecreëerd, wordt gehalveerd. Deze schaarstemaatregel heeft als doel het aanbod te beperken. Tijdens een bitcoin halving wordt de beloning voor miners gehalveerd, wat betekent dat zij 50% minder bitcoins ontvangen voor elke transactie die ze verifiëren. Dit halvingsproces herhaalt zich na elke 210.000 blokken (ongeveer 4 jaar dus) totdat het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is bereikt door het netwerk. In april wordt de beloning gehalveerd van 6.25 bitcoin per blok naar 3.125.

Advertentie

Bitcoin halving onderstreept cryptocharme

De bitcoin halving wordt beschouwd als een mijlpaal binnen de cryptowereld en heeft een impact die verder reikt dan alleen de prijs van bitcoin. Het onderstreept de gedecentraliseerde aard van bitcoin en benadrukt het belang van schaarste in een wereld waar traditionele valuta’s vaak vatbaar zijn voor inflatie.

Bovendien fungeert de halving als een herinnering aan het deflationaire karakter van bitcoin. In tegenstelling tot fiat-valuta’s zoals de dollar en euro, waar centrale banken onbeperkt geld kunnen bijdrukken, is bitcoin beperkt in hoeveelheid. Hierdoor wordt het een steeds waardevollere digitale activa.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Impact op aanbod en prijs

De halving heeft directe gevolgen voor het aanbod van nieuwe bitcoins. Met de halving wordt de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd verminderd, wat de inflatie van de cryptocurrency vermindert. Historisch gezien heeft dit altijd geleid tot een stijging van de prijs van bitcoin. Vaak luidt de halving het einde van de bearmarkt in, met als gevolg de start van een bullmarkt met opwaartse prijsactie.

Investeerders en handelaren anticiperen vaak op de halving, wat leidt tot een toename van de vraag naar bitcoin vóór het evenement. De stijgende vraag, gecombineerd met een verminderd aanbod, heeft de neiging om de prijs van bitcoin positief te beïnvloeden.

De statistieken vertellen ons dat de prijs van bitcoin vóór de halving al een stijging inzet. Dit doet het vaak ongeveer anderhalf jaar tot na het halvingsevenement. In de laatste halving van 2020 zagen we dat als je één maand voor de halving bitcoin kocht, je een procentuele stijging van wel 930% had gezien naar de piek van $68.000. In 2016 had diezelfde strategie je meer dan 3.000% opgeleverd, en in 2012 zelfs 11.500%.

De prijsvoorspelling? Gerenommeerd bitcoin-analist Plan B gaat uit van minimaal $100.000, maar sluit niet uit dat een piek van $1.000.000 mogelijk is. Bij de voorspelling van $100.000 sluit ook de Standard Chartered Bank (SCB) zich aan. De goedkeuring van de Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund zal hierbij te hulp gaan schieten, aldus CEO Geoff Kendrick.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie