Ivo Melchers Ivo Melchers
25/04/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 15:00

Aftellen tot de halvings: zo lang duurt het tot de halving van Bitcoin en Litecoin

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/PowerUp

De Bitcoin halving is een ingebakken principe in het protocol van Bitcoin (BTC). Velen binnen de crypto-gemeenschap hebben enige kennis over dit veelbesproken evenement en weten dat deze voor volgend jaar op de planning staat. Bitcoin is echter niet het enige netwerk die de beloningen voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain gaat halveren. Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC) en Dash (DASH) zullen namelijk stuk voor stuk hetzelfde ondergaan.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving: wat is het precies?

Iedere 210.000 nieuw ontdekte blokken, grofweg iedere vier jaar, wordt de beloning voor miners gehalveerd. Hiermee neemt het nieuwe aantal BTC dat in omloop wordt gebracht in de loop van de tijd af. Momenteel verdienen BTC miners nog 6,25 BTC aan een nieuw gemined blok, maar in 2024 zal dit dalen tot 3,125 BTC.

Bitcoin is zo geprogrammeerd dat in het jaar 2140 de maximale voorraad van 21 miljoen BTC bereikt zal worden. Toen het netwerk in 2009 tot leven werd gebracht, was de beloning voor miners nog gelijk aan 50 BTC. De spelregels voor het netwerk zijn van te voren bepaald en er is niemand die dit in verandering kan brengen. De inflatie is dus transparant en neemt alleen maar af over de jaren.

In het verleden ging enkele maanden na de Bitcoin halving een enorme bullmarkt van start. Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar bekende analist PlanB verwacht dat de aankomende halving ervoor zal zorgen dat de magische grens van $100.000 per BTC (minimaal) bereikt zal worden.

Volgens de countdown van OKLINK is het nog 368 dagen wachten voordat deze halving plaats zal vinden.

Advertisement

Altcoin halvings

Naast Bitcoin zijn er dus nog meer Proof-of-Work (PoW) netwerken die een halving op hun kalender hebben staan. Litecoin, Dash, Bitcoin Cash en Ethereum Classic zijn in die zin vergelijkbaar met de koning der cryptocurrencies. Bitcoin Cash en Ethereum Classic zijn beiden ontstaan als fork op respectievelijk Bitcoin en Ethereum (ETH).

De halving voor Dash en Litecoin zullen allebei spoedig plaatsvinden; over respectievelijk 57 en 99 dagen zullen de beloningen voor miners met 50% dalen.

De halvings van Bitcoin Cash en Ethereum Classic zullen allebei, net als die van Bitcoin, in 2024 plaatsvinden, over respectievelijk 347 en 451 dagen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement