Ivo Melchers Ivo Melchers
25/04/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 15:00

Aftellen tot de halvings: zo lang duurt het tot de halving van Bitcoin en Litecoin

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/PowerUp

De Bitcoin halving is een ingebakken principe in het protocol van Bitcoin (BTC). Velen binnen de crypto-gemeenschap hebben enige kennis over dit veelbesproken evenement en weten dat deze voor volgend jaar op de planning staat. Bitcoin is echter niet het enige netwerk die de beloningen voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain gaat halveren. Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC) en Dash (DASH) zullen namelijk stuk voor stuk hetzelfde ondergaan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin halving: wat is het precies?

Iedere 210.000 nieuw ontdekte blokken, grofweg iedere vier jaar, wordt de beloning voor miners gehalveerd. Hiermee neemt het nieuwe aantal BTC dat in omloop wordt gebracht in de loop van de tijd af. Momenteel verdienen BTC miners nog 6,25 BTC aan een nieuw gemined blok, maar in 2024 zal dit dalen tot 3,125 BTC.

Bitcoin is zo geprogrammeerd dat in het jaar 2140 de maximale voorraad van 21 miljoen BTC bereikt zal worden. Toen het netwerk in 2009 tot leven werd gebracht, was de beloning voor miners nog gelijk aan 50 BTC. De spelregels voor het netwerk zijn van te voren bepaald en er is niemand die dit in verandering kan brengen. De inflatie is dus transparant en neemt alleen maar af over de jaren.

In het verleden ging enkele maanden na de Bitcoin halving een enorme bullmarkt van start. Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar bekende analist PlanB verwacht dat de aankomende halving ervoor zal zorgen dat de magische grens van $100.000 per BTC (minimaal) bereikt zal worden.

Volgens de countdown van OKLINK is het nog 368 dagen wachten voordat deze halving plaats zal vinden.

Advertentie

Altcoin halvings

Naast Bitcoin zijn er dus nog meer Proof-of-Work (PoW) netwerken die een halving op hun kalender hebben staan. Litecoin, Dash, Bitcoin Cash en Ethereum Classic zijn in die zin vergelijkbaar met de koning der cryptocurrencies. Bitcoin Cash en Ethereum Classic zijn beiden ontstaan als fork op respectievelijk Bitcoin en Ethereum (ETH).

De halving voor Dash en Litecoin zullen allebei spoedig plaatsvinden; over respectievelijk 57 en 99 dagen zullen de beloningen voor miners met 50% dalen.

De halvings van Bitcoin Cash en Ethereum Classic zullen allebei, net als die van Bitcoin, in 2024 plaatsvinden, over respectievelijk 347 en 451 dagen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie