Erik Juffermans Erik Juffermans
09/07/2023 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 13:13

AI kan binnenkort Bitcoin gebruiken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en AI: een revolutionaire match, zegt top fondsbeheerder

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, is de nieuwste technologische rage. Dat zien we bijvoorbeeld met het taalprogramma ChatGPT. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn echter eindeloos, maar ook moeilijk te voorspellen. Het kan binnenkort zelfs bitcoin (BTC) gebruiken. Lightning Labs, een bedrijf dat werkt aan toepassingen voor Bitcoin, heeft een manier ontwikkeld waarbij Bitcoin geïntegreerd kan worden in bestaande AI-modellen.

Bitcoin onder druk: dalend consumentenvertrouwen wijst op recessie
Bitcoin onder druk: dalend consumentenvertrouwen wijst op recessie

AI en Bitcoin

Hoe dit precies zal werken, is nog niet geheel duidelijk. Het betreffende protocol van Lightning Labs, het L402 protocol, is namelijk nog in ontwikkeling. Maar hoogstwaarschijnlijk betekent het dat AI-applicaties autonoom bitcoin kunnen bewaren, verzenden en ontvangen. In andere, iets grimmigere woorden: AI-systemen zullen elkaar in BTC kunnen betalen.

Dit nieuws komt vlak na een opvallende uitspraak van voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes. In een essay dat hij afgelopen donderdag online plaatste voorspelde Hayes dat AI Bitcoin zal gebruiken als diens valuta. Bitcoin is volgens hem “alles wat AI nodig heeft om in leven te blijven”. Zo is Bitcoin toestemmingloos, staat het altijd aan en is het schaars.

Niet alle blockchain valuta zijn zo decentraal en toestemmingloos als Bitcoin. Volgens sommigen zou Ethereum (ETH) een nog betere keuze zijn voor AI. Ethereum is namelijk hoofdzakelijk deflatoir sinds de update in september vorig jaar. In theorie is ETH dus nog schaarser dan BTC. Hayes ontkent dit niet. Volgens hem is Ethereum echter afhankelijk van applicaties gebouwd op het netwerk. Bitcoin is volledig onafhankelijk in tegenstelling tot de gedoodverfde nummer twee Ethereum.

Het levensbloed van AI

Wanneer mensen vragen naar de waarde achter Bitcoin, wordt het vaak het digitale goud genoemd. Wellicht heb je zelf weleens dit argument gebruikt in gesprek met een geïnteresseerde kennis of familielid. Mocht Hayes gelijk hebben en wordt bitcoin het financiële levensbloed van AI, dan zou dit ongekende gevolgen hebben voor de waarde van BTC.

Met de groei van de crypto wereld en de recente opkomst van artificial intelligence, leven we in een zeer fascinerende tijd. Nu lijken deze twee revolutionaire innovaties bijeen te komen en de gevolgen zijn vooralsnog onbekend, maar ongetwijfeld baanbrekend.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie