Erik Juffermans Erik Juffermans
09/07/2023 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 13:13

AI kan binnenkort Bitcoin gebruiken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en AI: een revolutionaire match, zegt top fondsbeheerder

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, is de nieuwste technologische rage. Dat zien we bijvoorbeeld met het taalprogramma ChatGPT. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn echter eindeloos, maar ook moeilijk te voorspellen. Het kan binnenkort zelfs bitcoin (BTC) gebruiken. Lightning Labs, een bedrijf dat werkt aan toepassingen voor Bitcoin, heeft een manier ontwikkeld waarbij Bitcoin geïntegreerd kan worden in bestaande AI-modellen.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

AI en Bitcoin

Hoe dit precies zal werken, is nog niet geheel duidelijk. Het betreffende protocol van Lightning Labs, het L402 protocol, is namelijk nog in ontwikkeling. Maar hoogstwaarschijnlijk betekent het dat AI-applicaties autonoom bitcoin kunnen bewaren, verzenden en ontvangen. In andere, iets grimmigere woorden: AI-systemen zullen elkaar in BTC kunnen betalen.

Dit nieuws komt vlak na een opvallende uitspraak van voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes. In een essay dat hij afgelopen donderdag online plaatste voorspelde Hayes dat AI Bitcoin zal gebruiken als diens valuta. Bitcoin is volgens hem “alles wat AI nodig heeft om in leven te blijven”. Zo is Bitcoin toestemmingloos, staat het altijd aan en is het schaars.

Niet alle blockchain valuta zijn zo decentraal en toestemmingloos als Bitcoin. Volgens sommigen zou Ethereum (ETH) een nog betere keuze zijn voor AI. Ethereum is namelijk hoofdzakelijk deflatoir sinds de update in september vorig jaar. In theorie is ETH dus nog schaarser dan BTC. Hayes ontkent dit niet. Volgens hem is Ethereum echter afhankelijk van applicaties gebouwd op het netwerk. Bitcoin is volledig onafhankelijk in tegenstelling tot de gedoodverfde nummer twee Ethereum.

Het levensbloed van AI

Wanneer mensen vragen naar de waarde achter Bitcoin, wordt het vaak het digitale goud genoemd. Wellicht heb je zelf weleens dit argument gebruikt in gesprek met een geïnteresseerde kennis of familielid. Mocht Hayes gelijk hebben en wordt bitcoin het financiële levensbloed van AI, dan zou dit ongekende gevolgen hebben voor de waarde van BTC.

Met de groei van de crypto wereld en de recente opkomst van artificial intelligence, leven we in een zeer fascinerende tijd. Nu lijken deze twee revolutionaire innovaties bijeen te komen en de gevolgen zijn vooralsnog onbekend, maar ongetwijfeld baanbrekend.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement