Thom Derks Thom Derks
13/07/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:10

Amerikaanse inflatie daalt harder dan verwacht, bitcoin koers daalt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
La inflación en EE.UU. cae más de lo previsto y el Bitcoin se desploma

Foto: Shutterstock/rarrarorro

De Amerikaanse inflatie daalt harder dan aanvankelijk werd verwacht. Gisteren kwam de consumentenprijsindex (CPI) voor de Verenigde Staten binnen op 3,0 procent en de kerninflatie op 4,8 procent. Voor toekomstige rentebesluiten kijkt de Amerikaanse Federal Reserve vooral naar de kerninflatie, die met de huidige 4,8 procent nog redelijk ver boven de doelstelling van 2,0 procent ligt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Logische cijfers?

Ergens is de lage score voor de consumentenprijsindex geen grote verrassing te noemen. We kregen gisteren de data voor juni 2023 binnen. Dat betekent dat de prijzen met 3,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juni 2022. Als je goed naar de bovenstaande grafiek kijkt, dan zie je dat de inflatie op dat moment piekte rond de 9,0 procent in 2022.

De huidige 3,0 procent gaat dus nog over die 9,0 procent van vorig jaar heen. Wat dat betreft heeft de economie dus nog altijd behoorlijk veel last van de inflatie. De kerninflatie begint nu ook wat af te remmen, wat een goed teken is, maar met 4,8 procent moet er nog veel gebeuren.

Sinds de Federal Reserve in maart 2022 begon met het verhogen van de rente, spraken steeds meer economen de verwachting uit dat Amerika richting een recessie zou afglijden. Tot nu toe is daar nog geen sprake van door de sterke arbeidsmarkt, de historisch lage werkloosheid van 3,6 procent, de nog altijd sterke consumptie en de robuuste economische groei.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin reageerde amper op de Amerikaanse inflatiedata en komt vandaag binnen op een daling van 1,05 procent. Ergens is dat vreemd, omdat je zou verwachten dat bitcoin juist goed reageert op lagere inflatiescores. Een lagere inflatie betekent namelijk dat de Federal Reserve minder actie hoeft te ondernemen om deze omlaag te krijgen.

In 2022 had bitcoin juist vooral last van de renteverhogingen van de Federal Reserve, die het gebruikte om de inflatie te temmen. Nu we daar eindelijk resultaten van zien, zou je verwachten dat bitcoin daar positief op reageert.

De realiteit is echter dat de koers vandaag binnenkomt op 30.287 dollar en dat ook de verwachtingen voor de volgende rentevergadering van de Federal Reserve van 26 juli nog altijd hetzelfde zijn. Volgens de markt is er op dit moment een kans van 92 procent op een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent van de Federal Reserve.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie