Roy van Krieken Roy van Krieken
13/04/2024 20:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/04/2024 15:05

Amerikaanse overheid een van de grootste bitcoin-holders ter wereld

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin stabiliseert maar Amerika wankelt door stijgende schuld

Foto: Lucky-photographer/Shutterstock

De Amerikaanse overheid blijkt een van ‘s werelds grootste bezitters van bitcoin (BTC). Volgens een recent rapport van crypto-analysebedrijf Arkham Intelligence staan er meerdere landen in het lijstje van grootste bezitters, waaronder opvallend genoeg de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met de Amerikaanse overheid als koploper.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

De grootste staatshouders van bitcoin

Volgens het platform Arkham bezit de Amerikaanse overheid momenteel 212,847 BTC, met een astronomische geschatte waarde van ongeveer 15 miljard dollar. Dit maakt hen de grootste bitcoin whale onder de regeringen die door Arkham worden gevolgd. Daarnaast beheert de VS ook ongeveer 200 miljoen dollar in andere crypto zoals ether (ETH) en grote stablecoins zoals USDC en Tether (USDT).

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland volgen met 61,245 BTC en 49,858 BTC in bezit, wat hun crypto-rijkdom aanzienlijk minder maakt vergeleken met de VS, maar nog steeds indrukwekkend met respectievelijk ongeveer 4,5 miljard en 3,5 miljard dollar aan bitcoin.

Advertentie

Stijging van overheidsinvloeden in crypto

De Verenigde Staten hebben hun voorraad bitcoin niet alleen gehandhaafd, maar ook aanzienlijk verhoogd. Sinds begin 2023 heeft de Amerikaanse overheid ten minste 5,000 BTC toegevoegd aan hun reserves. Veel van deze voorraad komt van confiscaties gerelateerd aan zaken zoals de darkweb-marktplaats Silk Road en de beruchte crypto-exchange hack van Bitfinex.

Dit toont aan hoe actief sommige landen, waaronder de VS, zijn in het verwerven en beheren van aanzienlijke hoeveelheden cryptocurrencies. Al is het natuurlijk wel belangrijk om duidelijk te maken dat het in het geval van de Verenigde Staten niet gaat om het actief kopen van BTC voor op de balans van de staat. De enorme schatkist aan BTC is vrijwel volledig afkomstig van confiscaties. Desalniettemin is een voorraad van 15 miljard aan BTC niet niks. Wat onder meer de VS van plan is met al deze bitcoins is niet bekend.

De grootste BTC whales zijn ook landen

De onthulling van de omvangrijke BTC-holdings door overheden zoals die van de VS, het VK, en Duitsland werpen een nieuw licht op de invloed van staten binnen de wereld van cryptocurrencies. Over het algemeen hebben grote bezitters van onder meer BTC een grote invloed op de markt, dit noemen we veelal de whales, en eigenlijk moeten we landen daar dus ook onder gaan rekenen.

Een scenario is bijvoorbeeld dat een land als de VS een groot deel van de bitcoinschatkist in de verkoop gooit. Op dat moment is het niet gek om te verwachten dat de bitcoin koers een forse duik naar beneden maakt. Echter, op dit moment zijn er geen enkele aanwijzingen dat iets dergelijks staat te gebeuren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie