Timo Bult Timo Bult
13/12/2023 21:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2023 18:49

Bedrijven juichen, nieuwe bitcoin boekhoudregels stimuleren adoptie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bedrijven juichen, nieuwe bitcoin boekhoudregels stimuleren adoptie

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Het Financial Accounting Standards Board (FASB) komt met goed nieuws voor de crypto-sector. Het heeft namelijk nieuwe boekhoudstandaarden gepubliceerd die bedrijven kunnen volgen die in crypto zoals bitcoin (BTC) willen investeren. Het nieuws kan een significante impact hebben op de adoptie de activaklasse.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto zoals bitcoin in de boekhouding

Bedrijven die crypto willen opnemen in hun schatkisten krijgen op dit moment nog vaak met obstakels te maken. Omdat Bitcoin en altcoins nog zo nieuw zijn, is duidelijke wet- en regelgeving schaars. Ditzelfde geldt voor boekhoudstandaarden.

Daarmee is het niet duidelijk hoe om te gaan met crypto in de boekhouding met als gevolg dat het investeren in crypto een ingewikkeld karwei wordt. Met de nieuwe standaarden van de FASB komt daar in de Verenigde Staten verandering in.

Volgens de nieuwe standaarden, die op 15 december 2024 in zullen gaan, mogen bedrijven de waarde van hun crypto tegen de huidige waarde opnemen in de boekhouding. Dat is een flinke stap vooruit vergeleken met de huidige standaarden. Bedrijven moeten nu namelijk de originele aankoopprijs aanhouden, en daarbij ingewikkelde taferelen uithalen om de huidige waarde juist te weergeven.

De voorzitter van het FASB, Richard R. Jones, schrijft in het statement:

“Het zal investeerders voorzien van relevantere informatie die de onderliggende economie van bepaalde crypto-activa en de financiële positie van een entiteit beter weerspiegelt, terwijl de kosten en complexiteit die gepaard gaan met het toepassen van de huidige boekhouding worden verminderd”

Nieuwe standaarden goed voor Bitcoin adoptie

Uiteraard klinkt het nieuws goed in de oren van Michael Saylor, CEO van MicroStrategy. Dat bedrijf heeft 174.530 bitcoins in zijn schatkist met een waarde van 7,3 miljard dollar. De kostprijs van deze bitcoins ligt een stuk lager, namelijk op 5,3 miljard.

In een tweet schrijft de bitcoin miljardair:

“Deze upgrade van de boekhoudnormen zal de adoptie van BTC als schatkistreserve door bedrijven over de hele wereld vergemakkelijken.”

Het Amerikaanse bedrijf kocht een aantal weken geleden voor het laatst bitcoin. Dat doet het regelmatig als onderdeel van zijn schatkistbeleid. MicroStrategy maakte op dat moment ook bekend nog veel grotere plannen te hebben, wat zou blijken uit deze documenten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie