Kevin Schijven Kevin Schijven
06/12/2021 09:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2021 09:58

Betekent de bitcoin crash het einde van de bull-markt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Betekent de bitcoin crash het einde van de bull-markt?

Vrijdagochtend beschreven we dat er veel angst op de financiële markten hing terwijl bitcoin (BTC) in een steeds kleiner bereik verhandelde. We beschreven toen dat de kans groot zou zijn dat een uitbraak snel kan volgen, maar dat deze uitbraak omlaag kan zijn en dan wellicht een waterval van liquidaties kan veroorzaken.

Bitcoin halving kan het BTC netwerk op een positieve manier veranderen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De bitcoin crash

Dat is helaas precies ook wat vervolgens gebeurde. Bitcoin handelde vrijdagochtend steeds dichter bij $57.000 en begon tegen het eind van de middag flink te dalen. Toen de koers op zaterdagochtend al onder $53.000 uitkwam, ging het plotseling snel en bitcoin crashte op meerdere cryptocurrency-exchanges helemaal naar $42.000-$43.000. Somme bitcoin beurzen zagen de koers zelfs even helemaal naar $30.000 zakken.

Volgens gegevens van CoinGlass werden maar liefst 400.000 investeerders en $2,5 miljard aan long posities in totaal geliquideerd. Bitcoin kon vervolgens gelijk iets herstellen, maar de koers was alsnog met maar liefst 17,5% gedaald en trok ook de rest van de altcoins mee omlaag. De totale marktkapitalisatie lag vrijdagochtend nog rond ongeveer $2,75 biljoen en komt vanochtend bij $2,34 biljoen uit, een verlies van meer dan $400 miljard. Analysebedrijf Glassnode noemt het de derde grootste on-chain capitulatie ooit dit weekend met $2,18 miljard in gerealiseerde verliezen:

Advertentie

Bitcoin koersverloop

De bitcoin koers maakte na de flash crash gelijk een bounce en wist toen rond $47.000 te herstellen, in de buurt van de 200-dagen simple moving average (SMA). De koers kon zaterdag langzamerhand iets verder herstellen, maar loopt regelmatig rond $49.500 tegen behoorlijk wat weerstand aan.

Bitcoin piekte gisterenochtend nog even bij $49.750, daalde toen weer hard naar $47.750 en maakt vervolgens wederom een bounce terug naar $49.500. Bitcoin heeft sinds gisteren meerdere malen dit soort scherpe schommelingen gemaakt, maar de pieken kwamen steeds iets lager uit en de dalen steeds iets hoger. Vanochtend maakt de koers wederom een scherpe beweging omlaag naar $47.750. Bitcoin zit nog altijd in onzeker terrein.

Bitcoin’s marktaandeel op bijzondere piek, altcoins verliezen terrein
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Einde bull-markt?

Het kan wellicht nog spannend vandaag worden omtrent bitcoin. Er hangt namelijk nog steeds veel angst op de financiële markten en er is vrees voor nog hogere inflatie en dat kan wellicht voor meer verkoopdruk zorgen op bitcoin op de korte termijn. Ook het marksentiment omtrent bitcoin ligt volgens de ‘fear & greed index’ momenteel nog op extreme angst:

Het zal interessant zijn hoe de aandelenmarkt kleurt vandaag, aangezien deze waren gesloten voordat bitcoin crashte. We zien daarom ook een flinke ‘futures gap;’ de Chicago Mercantile Exchange (CME) sloot de deuren toen bitcoin nog rond $53.000 lag.

Desondanks is deze shake out wellicht nog niet het einde van de huidige bull-markt. We zien dat veel investeerders ondanks de angst nog steeds bullish zijn over de prijs. Lange termijn houders (LTH) en miners lijken hun bitcoin nog niet verkopen.

Mocht bitcoin verder herstellen, dan zullen nu de $50.000 en $53.000 in plaats van support, waarschijnlijk weerstand nu bieden. Soms helpt het om even de koersgrafiek uit te zoomen om dit soort correcties te relativeren, oftewel “when in doubt, zoom out.” De prijs van bitcoin lag een jaar geleden nog rond $17,580 en was toen al flink aan het stijgen.

Twee jaar geleden lag de prijs nog rond $7,400:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie