Timo Bult Timo Bult
02/04/2020 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/04/2020 09:45

Bitcoin aankopen darknet zien opvallende daling als gevolg van Covid-19

Nieuws
Bitcoin aankopen darknet zien opvallende daling als gevolg van Covid-19

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De correlatie tussen uitgaven met bitcoin (BTC) en de bitcoin prijs heeft een behoorlijke verandering doorgemaakt sinds het ontstaan van de crisis als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit een rapport dat blockchain-analysebedrijf Chainalysis onlangs publiceerde.
Chainalysis keek naar de impact van de crisis aan de kant van consumenten die bitcoin gebruiken voor betalingen. Het keek hiervoor naar aankopen met bitcoin voor reguliere diensten via betalingsverwerkers, het gebruik van de cryptocurrency bij het gokken en aankopen met bitcoin op het darknet. 
De onderzoekers stellen dat verwerkte bitcoin-transacties door betalingsverwerkers voor reguliere diensten normaal gesproken sterk gecorreleerd zijn met de prijs. Dit houdt in dat wanneer de BTC prijs daalt, de aankopen van deze diensten ook sterk dalen. Met de recente duikvlucht is het aantal ontvangen bitcoins door deze betalingsverwerkers echter minder sterk gedaald dan verwacht. Een van de mogelijke redenen is volgens Chainalysis dat mensen essentiële producten kopen met bitcoin. Het blijft echter pure speculatie waarom de aankopen met bitcoin minder sterk daalden dan verwacht.
Het gokken met bitcoin vertoont zoals vaker gezien weinig correlatie met de prijs. Chainalysis noemt als reden dat mensen gokken mogelijk niet benaderen met de verwachting op winst maar meer als vermaak. Daarnaast bestaat er een grote variatie in consumentengedrag binnen deze categorie; de een besluit minder te gokken om geld te sparen terwijl de ander in tijden van crisis juist hoopt op het winnen van de jackpot.
Ten slotte is de daling in aankopen met bitcoin op het darknet opvallend. Op het darknet worden vooral illegale producten en diensten verkocht zoals drugs. Normaal gesproken heeft de prijs weinig invloed op het darknet, maar deze keer dus wel. Een mogelijke reden kan zijn dat het coronavirus het moeilijker maakt om drugs te verkopen. Zo zouden bijvoorbeeld Mexicaanse drugskartels moeite hebben om aan fentanyl te komen als gevolg van China dat hard getroffen is. Hierdoor zijn toeleveringsketens verstoord wat de productie van drugs moeilijker maakt.
Terwijl het de meesten lukt om het geduld te bewaren en de situatie te aanschouwen ziet analist David een aantal interessante ontwikkelingen in de koers van bitcoin (BTC): wederom bullish signalen! Toch is er volgens David reden om voorzichtig te zijn, zoals hij beschrijft in zijn net verschenen bitcoin koers analyse

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie