Thom Derks Thom Derks
14/05/2022 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2022 18:30

Bitcoin als middel tegen inflatie: waarom wel en waarom niet?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Inflatie VS moet terug naar 2% voor bullmarkt, maar dat kan lang duren

Foto: azrin_aziri/Shutterstock

Bitcoiners waarschuwen al jaren voor hoge inflatie als gevolg van het ruime beleid van centrale banken. Na de mondiale financiële crisis van 2008 verlaagden centrale banken over de hele wereld de rente tot het absolute nulpunt en zelfs daaronder. De rente kun je simpelweg zien als de prijs voor kapitaal. Hoe lager de rente, hoe goedkoper het is om geld te lenen voor je onderneming of andere zaken. Met het verlagen van de rente stimuleren centrale banken dus investeringen in de economie zodat de boel draaiende blijft als het even tegenzit. De keerzijde van een lage rente is dat er een hoop nieuw geld in omloop komt wat ten koste gaat van de koopkracht van dat geld.

Bitcoin (BTC) kent een maximum van 21 miljoen eenheden en vormt in theorie dan ook de ideale bescherming tegen inflatie. Hoe kan het dan dat de bitcoin koers juist kwakkelt op het moment dat de inflatie recordhoogtes bereikt? Dat heeft een paar redenen die we in dit artikel kort en bondig onder de loep nemen.

Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De inflatie heeft al plaatsgevonden

De inflatie die we momenteel terugzien in de supermarkt, huizenmarkt en energieprijzen is het gevolg van de jarenlange stimulatie van de economie met goedkoop geld door centrale banken. De geldcreatie heeft reeds plaatsgevonden en dat begint zich nu door te vertalen in het algemeen prijspeil. De prijsinflatie die we nu zien is het resultaat van de inflatie van de geldhoeveelheid van de afgelopen jaren.

Bitcoin schitterde juist in de jaren van de inflatie van de geldhoeveelheid in de periode tussen 2009 en 2022. Nu hebben we te maken met prijsinflatie en moeten mensen alle zeilen bijzetten om rond te kunnen komen. Juist nu is er even weinig ruimte om te investeren en voelen mensen de pijn van de geldcreatie. Bitcoiners die zich hier al jaren op voorbereiden, zitten er relatief warmpjes bij. De bitcoin koers heeft het nu wellicht even zwaar, maar de prijsinflatie zal mogelijk voor veel mensen de ogen openen om in de toekomst een deel van hun spaarvermogen in de absolute schaarste van bitcoin te stallen.

Advertentie

Bitcoin gedraagt zich als een risico-asset

Naast het feit dat de inflatie reeds heeft plaatsgevonden en bitcoin juist in de afgelopen jaren heeft “geprofiteerd” van de geldprinterij van centrale- en commerciële banken, investeert niet iedereen met dezelfde reden in bitcoin. Waar een groot deel van de bitcoiners zich heeft ingekocht met het idee om nooit meer te verkopen en bitcoin als hun ultieme spaarmiddel te gebruiken, zijn er ook veel investeerders die bitcoin beschouwen als een tech-investering. Een soort aandeel dat je kunt vergelijken met Google, Apple, Amazon en Tesla, waardoor bitcoin zich voor een deel op dezelfde manier als deze assets gedraagt.

Om deze reden is de correlatie tussen bitcoin en de Nasdaq 100, de Amerikaanse techbeurs, hoog en bewegen de koersen van beiden al lange tijd behoorlijk synchroon. Net als de Nasdaq 100 kwakkelt de bitcoin koers omdat mensen vanwege de oplopende rente dekking zoeken in de “veilige” dollar. Zodra deze mensen de bitcoin-markt hebben verlaten zal bitcoin zich waarschijnlijk weer meer als een veilige haven gaan gedragen. Als de tech-investeerders, om ze zo maar even te noemen, uit bitcoin zijn, dan zal bitcoin zich weer gedragen als een risk-off asset. Een asset die compleet losstaat van de traditionele financiële markten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie