Jerrymie Marcus Jerrymie Marcus
29/07/2022 04:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 04:00

Bitcoin als pensioen? Politici zien vooral problemen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Drie Amerikaanse politici hebben hun beklag gedaan en zorgen geuit over bitcoin als pensioen. Hun woorden zijn gericht aan Abigail Johnson, de CEO van Fidelity Investments. Fidelity biedt sinds kort bitcoin aan in hun pensioenfondsen. “Deze beslissing zorgt voor problemen,” aldus de politici.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin pensioen is brug te ver

De klachtenbrief (PDF) is afkomstig van Dick Durbin, Elizabeth Warren en Tina Smith, en werd dinsdag verstuurd. De brief, die ongeveer anderhalve pagina lang is, beschrijft de pensioenspaargewoonten van Amerikanen zonder dit met overtuigende statistieken te onderbouwen.

Wel kun je tal van retorische hoogstandjes en bijvoeglijke naamwoorden lezen. Het geld dat Amerikaanse consumenten in pensioenfondsen kunnen investeren, is bijvoorbeeld hard verdiend, en hun blootstelling aan het cryptocurrency-casino is een brug te ver.

Advertentie

Reactie op bitcoin pensioen

En dit pareltje, dat zo uit 2017 zou kunnen komen:

“Hoewel de onderliggende technologie van blockchain veelbelovend is en het potentieel heeft om te worden gebruikt voor innovatieve en opwindende toepassingen, moeten consumenten op hun hoede zijn voor de risico’s die aan bitcoin en andere digitale activa zijn verbonden”

De drie auteurs van de brief vroegen: “Als sparen voor pensioen al een uitdaging is voor zoveel Amerikanen, waarom zou Fidelity dan toestaan dat degenen die kunnen sparen worden blootgesteld aan een niet-getest, zeer volatiel activum zoals bitcoin?”

De drie vroegen overigens niet of ze hiermee wilden stoppen, maar eindigden de brief met de vraag om een reactie.

Ondanks bitcoin’s prijsstijging gelooft retail ‘nog niet in de hype’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin in 401k pensioenplan

Het pensioenstelsel in de Verenigde Staten werkt anders dan in Nederland. Aan de andere kant van de oceaan noemen ze een pensioenplan een 401k-plan. Het verschil met Nederland is dat je hier als werknemer gebonden bent aan een sectorgebonden pensioenaanbieder, terwijl Amerikanen zelf kunnen kiezen bij wie ze hun 401k stallen.

Met een 401k kan iedereen die werkt een x-bedrag van het bruto inkomen sparen, over dit bedrag betalen ze geen inkomstenbelasting en dit maakt het enorm populair.

Om werknemers over te halen om voor hun bedrijf te werken, dragen de meeste werkgevers bij aan het 401k-plan. Dit mag tot maximaal 5% van het jaarsalaris. Het 401k wordt niet beheerd door een pensioenfonds, maar door een vermogensbeheerder zoals Fidelity.

Normaal gesproken wordt geïnvesteerd in aandelen, obligaties en indexfondsen, maar Fidelity voegt bitcoin toe aan dit rijtje. Fidelity beheert het 401k pensioensparen van meer dan 20 miljoen Amerikanen en kan met hun bitcoin pensioen zorgen voor een enorme DCA.

Analist: bitcoin koers verwacht twee renteverlagingen voor 2024
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Eerder kritiek op bitcoin pensioen

Dit is niet de eerste keer dat Warren en Smith kritiek hebben op Fidelity, eind april vroegen zij zich openlijk af hoe Fidelity omgaat met “aanzienlijke risico’s zoals fraude, diefstal en verlies.” Volgens de politici is dit inherent aan bitcoin.

“Beleggen in cryptocurrency’s is een riskante en speculatieve gok, en we zijn bezorgd dat Fidelity deze risico’s zou nemen met het pensioenspaargeld van miljoenen Amerikanen.”

Je kan veel zeggen over deze politici, maar ze zijn in ieder geval consistent.

Deel dit artikel
Jerrymie Marcus

Jerrymie heeft jarenlang als journalist gewerkt en heeft vervolgens zijn sporen verdiend in de Nederlandse crypto-industrie. Hij kwam voor het eerst in aanraking met Bitcoin vanwege remmitance. Het was te duur en te traag om geld via het bankwezen naar familie in het buitenland te sturen, maar Bitcoin bleek hier perfect voor te zijn. Inmiddels heeft Jerrymie Nederland achter zich gelaten om de bearmarkt vanuit Indonesië gade te slaan. In het land van zijn familie helpt hij met het opzetten van Bitcoin-educatieprogramma’s, eet hij veel nasi goreng en schrijft hij over cryptocurrency.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie