Rico Engelbarts
29/06/2018 20:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2018 20:29

Bitcoin: alternatieve oplossing voor economische crisis Venezuela

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Eén miljoen van de nationale valuta betalen voor een kopje koffie was voorheen ondenkbaar, maar dat is nu wel de situatie in Caracas, Venezuela, waar voor dat kopje koffie nu 1 miljoen bolivars neergeteld moet worden. Dit komt door de hyperinflatie van de afgelopen 12 maanden in het eens zo rijke OPEC-land, dat inmiddels gestegen is naar 43.378%.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Men blijft elkaar de schuld geven

In april 2018 kondigde de Venezolaanse president Maduro, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen, een stijging van 155% van het minimumloon aan. Zelfs toen vertegenwoordigde de stijging een daling van 13% ten opzichte van de dollar, en legde Maduro de schuld voor het probleem neer bij de “economische oorlog” die tegen zijn regering gevoerd wordt door Washington en de oppositie van het land.
In tegenstelling tot wat Maduro beweert, zijn slecht bestuur, slecht economisch beleid en dalende olieprijzen geïdentificeerd als redenen voor de economische problemen van Venezuela. Dit zijn nog nalatenschappen van Maduro’s voorganger Hugo Chávez, die er niet in slaagde om te profiteren van de olie-inkomsten in de jaren ‘90.

Advertentie

Alternatieve opslag van waarde

Gezien de dalende economische omstandigheden streven burgers natuurlijk naar alternatieve manieren om waarde te bewaren. Begin 2017 beleefde het land een hausse in cryptocurrency waarin binnen één week een record-uitwisseling van 805 Bitcoins plaatsvond. Dit werd later minder, maar is in het eerste kwartaal van 2018 opnieuw gestegen.
Ondanks de recente hyperinflatie van de bolivar in de afgelopen weken, zou men verwachten dat het handelsvolume toe zal nemen. Dit is echter niet het geval, gezien het wekelijkse handelsvolume op hetzelfde niveau is gebleven. Volgens de oprichter van BitcoinVenezuela.com, Randy Brito, kan dit onder andere het gevolg zijn van de recente regelgeving die door de overheid is opgelegd. Brito:

Logica zou ons doen laten denken dat het volume (gemeten in BTC ten opzichte van de USD) zou moeten stijgen met de torenhoge inflatie van de Venezolaanse bolivar, maar het ziet er niet naar uit dat dat gebeurt. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het werkelijke aantal gebruikers niet veel is toegenomen, of dat de totale waarde die ze verhandelen niet echt veel is toegenomen. Misschien wordt het veroorzaakt door de strengere handels- en mining-regelgeving die de regering onlangs heeft opgelegd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De weg vooruit

Er zijn al plannen om de bolivar door de Venezolaanse regering te herzien door drie nullen weg te strepen en de valuta te devalueren. Dit staat nu gepland voor 4 augustus 2018. De impact die dit zal hebben op de economie moet nog maar gezien worden, en burgers blijven op zoek naar alternatieve manieren om waarde op te slaan.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie