Bitcoin: alternatieve oplossing voor economische crisis Venezuela

Eén miljoen van de nationale valuta betalen voor een kopje koffie was voorheen ondenkbaar, maar dat is nu wel de situatie in Caracas, Venezuela, waar voor dat kopje koffie nu 1 miljoen bolivars neergeteld moet worden. Dit komt door de hyperinflatie van de afgelopen 12 maanden in het eens zo rijke OPEC-land, dat inmiddels gestegen is naar 43.378%.

Men blijft elkaar de schuld geven

- Advertentie -

In april 2018 kondigde de Venezolaanse president Maduro, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen, een stijging van 155% van het minimumloon aan. Zelfs toen vertegenwoordigde de stijging een daling van 13% ten opzichte van de dollar, en legde Maduro de schuld voor het probleem neer bij de “economische oorlog” die tegen zijn regering gevoerd wordt door Washington en de oppositie van het land.

In tegenstelling tot wat Maduro beweert, zijn slecht bestuur, slecht economisch beleid en dalende olieprijzen geïdentificeerd als redenen voor de economische problemen van Venezuela. Dit zijn nog nalatenschappen van Maduro’s voorganger Hugo Chávez, die er niet in slaagde om te profiteren van de olie-inkomsten in de jaren ‘90.

Alternatieve opslag van waarde

Gezien de dalende economische omstandigheden streven burgers natuurlijk naar alternatieve manieren om waarde te bewaren. Begin 2017 beleefde het land een hausse in cryptocurrency waarin binnen één week een record-uitwisseling van 805 Bitcoins plaatsvond. Dit werd later minder, maar is in het eerste kwartaal van 2018 opnieuw gestegen.

Ondanks de recente hyperinflatie van de bolivar in de afgelopen weken, zou men verwachten dat het handelsvolume toe zal nemen. Dit is echter niet het geval, gezien het wekelijkse handelsvolume op hetzelfde niveau is gebleven. Volgens de oprichter van BitcoinVenezuela.com, Randy Brito, kan dit onder andere het gevolg zijn van de recente regelgeving die door de overheid is opgelegd. Brito:

Logica zou ons doen laten denken dat het volume (gemeten in BTC ten opzichte van de USD) zou moeten stijgen met de torenhoge inflatie van de Venezolaanse bolivar, maar het ziet er niet naar uit dat dat gebeurt. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het werkelijke aantal gebruikers niet veel is toegenomen, of dat de totale waarde die ze verhandelen niet echt veel is toegenomen. Misschien wordt het veroorzaakt door de strengere handels- en mining-regelgeving die de regering onlangs heeft opgelegd.

De weg vooruit

Er zijn al plannen om de bolivar door de Venezolaanse regering te herzien door drie nullen weg te strepen en de valuta te devalueren. Dit staat nu gepland voor 4 augustus 2018. De impact die dit zal hebben op de economie moet nog maar gezien worden, en burgers blijven op zoek naar alternatieve manieren om waarde op te slaan.

- Advertentie -
Ad
SATOS
Reviewed
€15.743,60 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€15.462,60 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€15.499,20 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€15.571,30 Kopen
4
Bitcoinmeester
Reviewed
€15.594,00 Kopen
Laatste nieuws
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin even in niemandsland? Deze altcoin hou ik in de gaten!

Een paar maanden geleden leek de $20.000 heel ver weg. Na de all time high van vorige week vrijdag was het deze week weer...