Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto bezit $11 miljard aan BTC, stelt nieuw onderzoek

Satoshi Nakamoto, de pseudoniem van de oorspronkelijke bedenker van bitcoin (BTC), heeft naar verluidt ongeveer 1,13 miljoen BTC gemined in de begindagen van de cryptocurrency. Hedendaags zou dat ongeveer $10,9 miljard waard zijn. Dat meldt Whale Alert in een nieuw onderzoek gepubliceerd op 20 juli.

Om te achterhalen hoeveel bitcoin Satoshi gemined had, maakten de analisten van Whale Alert gebruik van een eerder onderzoek van Sergio Demian Lerner. Lerner herkende in zijn analyse een patroon van een miner die hij “Patoshi” noemt.

Whale Alert stelt met zekerheid te weten dat deze Patoshi en Satoshi Nakamoto dezelfde persoon zijn. De activiteiten van deze Patoshi gaan namelijk helemaal terug naar het begin en hij was verantwoordelijk voor de eerst geminede bitcoins die naar Hal Finney waren gestuurd.

Whale Alert concludeert dat Satoshi 1.125.150 gemined had. De verwachting is dat hij ermee stopte na block 54.316, maar dat is niet met zekerheid te stellen. Het zou kunnen zijn dat hij van mining-software veranderde, maar de oorspronkelijke Patoshi miner werd in mei 2010 uitgezet.

Wat was Satoshi’s doel?

Whale Alert wilde ook achterhalen waarom Satoshi destijds bitcoin minede. Het onderzoek stelt dat dit voornamelijk was om het nieuwe netwerk draaiende en veilig te houden. Satoshi/Patoshi deed dit door constant de snelheid van het mining aan te passen om zo aan hetzelfde gemiddelde vast te houden.

Er zijn twee redenen waarom Satoshi dit gemiddelde zou willen behouden: ten eerste zag hij 51% aanvallen als de grootste bedreiging voor het groeiende netwerk en door een constante 60% van de verwerkingskracht te behouden, kon hij voorkomen dat deze zich voordeden terwijl er voldoende blokken overbleven voor anderen om te mijnen.

Toen meer “eerlijke” miners zich bij het netwerk aansloten en de kans op een 51% aanval afnam, kon Satoshi zijn mining-activiteiten geleidelijk terugschroeven. Satoshi’s doel was volgens Whale Alert dus niet om eraan te verdienen, maar om het netwerk veilig en levend te houden. Het onderzoek concludeert als volgt:

De timing van de shutdown, het mining-gedrag, de systematische afname van de mining-snelheid en het gebrek aan uitgaven suggereren sterk dat Satoshi alleen geïnteresseerd was in het laten groeien en beschermen van het jonge netwerk.

De door Patoshi geminede bitcoin was mogelijk slechts een bijproduct van deze inspanningen en het is onwaarschijnlijk dat de rest ooit zal worden uitgegeven, hoewel de vraag blijft waarom Satoshi ze in dit geval niet simpelweg heeft vernietigd.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€38.948,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
€39.309,40 Kopen
2
Litebit
€39.350,90 Kopen
3
SATOS
€39.641,00 Kopen
Meer nieuws

Ethereum (ETH) ziet nog een project (deels) vertrekken, 1inch stapt over naar Binance

De gedecentraliseerde exchange aggregator 1inch heeft aangekondigd uit te gaan breiden naar de Binance Smart Chain (BSC). Terwijl het goed nieuws is voor 1inch...

Bitcoin koers valt terug, tijd om orders te vullen?

Nadat bitcoin de top neerzette net boven de $58.000 zagen we direct een scherpe terugval. Zondagavond had ik met een aantal Insiders een gesprek...

Buy the dip: Grote investeerders blijven bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) kopen

De koersen kregen de afgelopen dagen flinke klappen en bitcoin (BTC) toonde ook gisteren nog een wat slappe indruk. De correctie die bitcoin duizenden...

Bitcoin koers aardig volatiel! Madelon bespreekt de redenen in een nieuwe Madelon Praat

De bitcoin koers beweegt met aardig wat volatiliteit en onlangs piekte de koers net even boven die van goud uit. Vervolgens werd weer een...

Oxygen houdt exclusieve AMA sessie met Crypto Insiders, ontvangt grote investering en organiseert token sale!

Oxygen (OXY) wil binnenkort de decentralized finance, of DeFi-, markt naar het grote publiek brengen. Het project heeft zojuist een investering van $40 miljoen...

Chainlink (LINK) voert grote update door en dat brengt deze voordelen met zich mee!

Chainlink onthult op 24 februari Off-Chain Reporting (OCR). Het is de grootste herziening van het netwerk sinds de lancering op Ethereum (ETH) in 2019,...