Erik Juffermans Erik Juffermans
08/07/2023 11:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 11:10

Bitcoin beursfonds zal geen grote impact hebben, zegt JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfonds zal geen grote impact hebben, zegt JPMorgan

Foto: Alois Oscar / Shutterstock.com

De recente aanvraag door de financiële reus Blackrock voor een spot bitcoin ETF, of beursgenoteerd fonds, is de afgelopen weken groot nieuws. Als gevolg dienden andere financiële instituties ook dergelijke aanvragen in. Het nieuws had een forse koersstijging tot gevolg. Als het aan de Amerikaanse bank JPMorgan ligt, zal er echter weinig veranderen met de potentiële goedkeuring van een bitcoin-ETF.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin spot ETF

De komende maanden zal de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) zich over de bitcoin-ETF aanvragen van meerdere bedrijven buigen. Tot op heden heeft de commissie nog nooit een aanvraag voor een spot bitcoin-ETF goedgekeurd. De markt hoopt dat het ditmaal anders is en de SEC een of meerdere aanvragen goedkeurt.

Mocht het ETF er komen, dan zal dit echter niet meteen tot een grote verandering leiden in de crypto markt, denkt JPMorgan. Verscheidene bitcoin-ETF’s bestaan namelijk al buiten de VS, maar hebben niet tot een grote stroom aan institutionele investeringen geleid, aldus de bank.

“Spot Bitcoin ETF’s bestaan al langer buiten de Verenigde Staten, in Canada en Europa, maar hebben gefaald om de interesse van grote investeerders te wekken.”

Blackrock

De meeste institutionele investeerders mogen niet direct in bitcoin investeren, maar doen dit bijvoorbeeld via ETF’s voor bitcoin futures. Een spot ETF zou een veiligere en directere wijze zijn om te investeren in bitcoin (BTC) voor institutionele beleggers. In potentie zou dit dus tot een grote golf aan institutionele investeerders kunnen leiden in de Verenigde Staten.

“Spot ETF’s zullen beter de actuele vraag en aanbod reflecteren dan op futures-gebaseerde ETF’s en de goedkeuring ervan in de VS zal leiden tot meer liquiditeit en zal de prijstransparantie verbeteren in spot bitcoin markten.”

Hoewel de bank dus weldegelijk een verandering verwacht, is deze wellicht marginaal. Dit concludeert het op basis van de interesse in spot bitcoin-ETF’s in andere jurisdicties. Of de bank gelijk heeft zal de toekomst ons leren. Het feit dat Blackrock, het grootste investeringsfonds ter wereld, achter het ETF zit zal mogelijk ook een grote rol spelen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie