Timo Bult Timo Bult
05/05/2020 18:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2020 18:45

Bitcoin blockchain vanaf nu volledig te synchroniseren via satellieten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blockchain vanaf nu volledig te synchroniseren via satellieten

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het Canadese blockchain-bedrijf Blockstream, onder andere bekend van zijn werk aan het Bitcoin Lightning Network, heeft de lancering van Blockstream Satellite 2.0 aangekondigd. Het nieuwe protocol is bedoeld voor Blockstream’s Bitcoin (BTC) netwerk van satellieten.
Door het mogelijk te maken Bitcoin te gebruiken via satellieten beantwoordt Blockstream de vraag hoe men bitcoin kan gebruiken zonder internet. Door de satellieten kunnen gebruikers namelijk toegang krijgen tot de Bitcoin-blockchain zonder internettoegang nodig te hebben.
In totaal zoeven er zes geostationaire satellieten boven de aarde die verbonden zijn met het Bitcoin-netwerk. Hiermee bestrijkt het satellietennetwerk van Blockstream het grootste deel van de aarde, waaronder Europa, Afrika en Amerika. Via teleports wordt de Bitcoin blockchain vervolgens naar de satellieten gestuurd.
In de aankondiging van de nieuwe update schrijft Blockstream:

We zijn verheugd aan te kondigen dat Blockstream Satellite 2.0 nu live is, met een op standaarden gebaseerd transmissieprotocol, meer bandbreedte, extra dekkingsgebieden en de mogelijkheid om een volledige Bitcoin-node helemaal tot aan het genesis block te synchroniseren.

Vanaf nu kunnen gebruikers dus de blockchain volledig synchroniseren via de satellieten. Eerder was er nog een internetverbinding nodig om de eerste synchronisatie te doen. Bestaande gebruikers kunnen tot 1 juli gebruik blijven maken van de eerste versie van het netwerk. Om gebruik te maken van de 2.0 versie dienen zij enkel een update uit te voeren.
Om de Bitcoin blockchain via de satellieten te ontvangen dien je echter speciale apparatuur te hebben. Blockstream verkoopt een basispakket voor $299 met een satellietontvanger, welke met Linux computers gebruikt kan worden.
Bitcoin is al een tijdje in de ruimte. Eind vorig jaar lanceerde SpaceChain een multi-sig wallet de ruimte in aan boord van een SpaceX raket.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie