Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
29/08/2020 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/08/2020 06:09

Bitcoin (BTC) als lokmiddel: Autofabrikant Tesla ontsnapt aan ransomware-aanval

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) als lokmiddel: Autofabrikant Tesla ontsnapt aan ransomware-aanval

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Samen met de FBI heeft de elektrische autofabrikant voorkomen dat een groep ransomware aanvallers de assemblage faciliteit van het bedrijf in gevaar zou brengen. Dat blijkt uit een recente klacht die terug te vinden is op Scribd.
De FBI zei dat de dader een 27-jarige Russische burger genaamd Egor Igorevich Kriuchkov is, die een poging deed om de bedrijfsgegevens van Tesla te stelen door een bitcoin (BTC) betaling te doen aan een werknemer in ruil voor het installeren van malware op Tesla-servers.
Kruichkov en zijn onbekende handlangers probeerden op deze manier Tesla-patenten en intellectueel eigendom te stelen – met als doel ‘miljoenen dollars’ losgeld te vragen voor het niet lekken van die gegevens, aldus de FBI-klacht.
Voor zijn aankomst had hij al contact gehad met een anonieme Russisch Sprekende werknemer van Tesla. De rus kwam vervolgens op 28 juli de Verenigde Staten binnen met een toeristenvisum. Daarna reisde Kriuchkov af naar Reno, Nevada, waar hij de werknemer verschillende keren ontmoette. Hij zou toen het voorstel hebben gedaan om een groot bedrag in bitcoin te betalen wanneer de werknemer malware op Tesla-servers zou installeren.
Terwijl de twee nog in gesprek waren besloot de Tesla werknemer zijn werk op de hoogte te brengen, waarna Tesla op zijn beurt contact opnam met de FBI over de geplande misdaad. De FBI besloot vervolgens dat de werknemer een microfoontje moest dragen zodat zij alle communicatie tussen de anonieme werknemer en Kriuchkov konden volgen. Zo kwamen ze erachter hoe ze de aanval zouden plannen en hoe de werknemer zijn betaling zou ontvangen.
Op 21 augustus vertelde hij de werknemer dat de betaling van $1 miljoen in bitcoins binnen een paar dagen zou plaatsvinden, maar dat hij de VS een dag later zou verlaten. Dit was het moment voor de FBI om op te treden en de dag daarna, op 22 augustus, werd hij in Los Angeles gearresteerd door de FBI.
Dat Kriuchkov niet alleen werkte werd al gauw bekend. De FBI deelde mee dat hij samenwerkte met een groep die soortgelijke aanvallen op bedrijven plande door werknemers te lokken met enorme bitcoin (of fiat) betalingen in ruil voor het installeren van malware. Een voorbeeld hiervan is logistiek bedrijf CWT Group. Het bedrijf betaalde in juli $4,5 miljoen voor een vergelijkbare ransomware-aanval.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie