Kevin Schijven Kevin Schijven
05/06/2020 14:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2020 14:55

“Bitcoin (BTC) gaat om de technologie, niet de asset. Als Goldman Sachs van bitcoin houdt, doen we iets verkeerd”

Cryptocurrencies en voornamelijk bitcoin (BTC) werden onlangs uitgebreid besproken tijdens de Messari Mainnet conferentie. Volgens Neha Narula, hoofd van het Digital Currency Initiative van de Massachusetts Institute of Technology (MIT), gaat bitcoin vooral om de technologie en niet zozeer om de activaklasse.

Mensen praten vaak over bitcoin als activaklasse. Maar we moeten er ook over praten als een technologie. Dat is wat bitcoin oorspronkelijk was, wat het altijd zal zijn en waar bitcoin als activaklasse van afhangt.

De meeste altcoins worden ontwikkeld met een focus op de uitbreiding van de functionaliteiten en van on-chain data. Daarentegen proberen bitcoin-ontwikkelaars juist het netwerk te minimaliseren, complexiteit is namelijk de vijand van beveiliging.

We bouwen bitcoin zodat het nog eeuwen zal bestaan en je wilt niet constant de basislaag herbouwen.

Aldus Narula. Later dit jaar wordt Schnorr/Taproot geïntroduceerd, een upgrade die de beveiliging moet verbeteren en wellicht de schaalbaarheid. Bitcoin staat bekend voor zijn langzame revisies, omdat de focus ligt op het behouden van de achterliggende blockchain-technologie.
Dat is niet wat de financiële gemeenschap wil van bitcoin, zegt Narula. Volgens haar gaat de interesse van grote financiële instellingen tegen alles in waar bitcoin voor staat.

Voor bitcoin betekent reguliere adoptie niet institutionele adoptie, of het opnieuw repliceren van Wall Street bovenop een crypto-netwerk. Als Goldman Sachs van bitcoin houdt, doen we iets verkeerd.

Ze mogen Bitcoin niet leuk vinden. We willen niet dat Jamie Dimon zegt dat Bitcoin geweldig is. Ik begrijp dat mensen willen dat het cijfer omhoog gaat, maar je moet hierin voor de lange termijn blijven. Je moet nadenken over wat dit werkelijk is en wat voor waarde het werkelijk heeft. En het gaat niet alleen om het pompen van een asset.

Narula refereert hiermee naar het recente negatieve advies van Goldman Sachs voor bitcoin. Verder zegt Narula dat bitcoin niet alleen massaal gebruikt moet worden, het moet dagelijks door een grote groep mensen gebruikt worden om als betaalmiddel te slagen. Dat betekent dat de focus moet liggen op de ontwikkeling van het netwerk en niet alleen op de prijs en marktkapitalisatie.
Daar ligt echter het probleem. Narula meldt dat Bitcoin-ontwikkelaars moeite hebben om financiering te ontvangen voor hun projecten:

Als ik zie dat ontwikkelaars willen werken aan Bitcoin Core en van jaar tot jaar financiering proberen te vinden om dat te doen, is dat een heel enge situatie.

Ze noemt het Lightning Network en Blockstream hier op als de uitzonderingen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie