Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
24/07/2020 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/07/2020 18:01

Bitcoin (BTC) geldautomatennetwerk in VS opgerold, oprichter krijgt mogelijk 30 jaar cel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) geldautomatennetwerk in VS opgerold, oprichter krijgt mogelijk 30 jaar cel

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Amerikaanse overheid heeft beslag gelegd op 17 bitcoin (BTC) geldautomaten en maakte daarmee een einde aan een onderneming die zonder licentie bitcoin verkocht. In totaal is er beslag gelegd op ruim $25 miljoen. De ondernemer achter het netwerk heeft bekend dat hij niet volgens de wet gehandeld heeft en krijgt nu naar alle waarschijnlijkheid een celstraf van 30 jaar.
Woensdag werd er bekend gemaakt door The U.S Department of Justice (DOJ) dat de man uit Californië, Kais Mohammad, schuld bekende aan de illegale operatie. De operatie zou gericht zijn op het witwassen van miljoenen dollars en cash voor criminelen. De illegale onderneming heette Herocoin en werd vermarkt als een bitcoin money service business. De onderneming vroeg ruim 25% fees aan zijn klanten. De advertenties werden geplaatst onder de schuilnaam ‘Superman29’, de onderneming hielp klanten door geheel Zuid Californië. De procedure bleek doorgaans zo te zijn dat klanten op locatie langs konden komen, daar werden bitcoin omgeruild voor geld, of geld voor bitcoin. Ook als er een bedrag van $25.000 werd neergeteld werd er niet naar de herkomst van het geld gevraagd.
Mohammed kocht later een aantal Bitcoin ATM’s en plaatste die in kiosks, winkelcentra en tankstations. Deze werden geplaatst in Los Angeles, Orange, San Barnadino en Riverside. Hij handelde transacties af met behulp van zijn eigen software en vulde de machines aan met geld zodra dat op was.
Mohammed was volgens de DoJ op de hoogte van de verplichte vergunningen en het feit dat hij zich aan moest melden bij de U.S Treasury Department Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Echter koos hij er bewust voor dit niet te doen, hij veegde daarmee zowel het antiwitwasbeleid aan zijn laars als de regels omtrent het registreren van het bedrijf en het behalen van een erkend certificaat. Nadat de FinCEN contact met Mohammed opnam heeft hij uiteindelijk wel een certificaat behaald. Echter slaagde hij er niet in om te voldoen aan de strenge eisen rondom het antiwitwasbeleid.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie