Kevin Schijven Kevin Schijven
17/06/2020 14:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2020 14:47

Bitcoin (BTC) mining difficulty met bijna 15% omhoog bijgesteld, hoogste stijging in meer dan 2 jaar

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining difficulty met bijna 15% omhoog bijgesteld, hoogste stijging in meer dan 2 jaar

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten mining difficulty, oftewel moeilijkheidsgraad, van het Bitcoin (BTC) netwerk is gisteren met 14,95% gestegen. Dat is de sterkste stijging in meer dan twee jaar. Data van BTC.com bevestigt dat dit gebeurde op blocknummer 635.040 op 16 juni.


Deze week was nog op Crypto Insiders te lezen dat de hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin-netwerk was teruggekeerd naar het niveau van voor de afgelopen halving. De derde halving van bitcoin zorgde ervoor dat de beloning voor mining van 12,5 BTC naar 6,25 BTC was gehalveerd. De vrees was dat dit zou zorgen voor massale capitulatie onder miners, het zou namelijk niet meer rendabel voor veel kleinere miners zijn.
Mede dankzij dat de prijs kort voor de halving nog voorbij $10.000 schoot, bleek dit achteraf mee te vallen. Toch ging de hash rate onderuit, wat aanduidt dat in elk geval een paar miners het voor het gezien hielden. Vervolgens daalde ook de moeilijkheidsgraad, deze past zich namelijk ongeveer elke twee weken automatisch aan om de toestroom van BTC-tokens op hetzelfde niveau te houden.
Deze week bleek dus dat de hash rate weer is gestegen, maar daardoor steeg ook weer de moeilijkheidsgraad. Ditmaal zelfs met bijna 15%, de hoogste stijging sinds januari 2018.
Dat betekent echter wel dat het ook weer moeilijker, en daardoor vooral duurder, wordt voor miners. Vooral kleinere miners en diegenen met oudere hardware zullen hier wellicht moeite mee hebben. Gepaard met het feit dat de koers ook moeite heeft om weer de $10.000 aan te tikken zou dat kunnen betekenen dat de zogenaamde “miner death spiral” toch door kan zetten.
De bekende Nederlandse anonieme analist PlanB vroeg het op Twitter. Op het moment van schrijven meldt zo’n 40% van 8.000 stemmen dat zij denken dat er helemaal geen risico is:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie