Koop nu het goedkoopst bitcoin bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) mining hash rate en difficulty nemen enorm toe, gaat de death spiral volgen?

In de cryptocurrency-wereld wordt wel eens gesproken van een zogenaamde “mining death spiral,” en hoe de kans erop enorm zou kunnen toenemen na de recente halving van bitcoin (BTC).

Tijdens een halving wordt de beloning die miners ontvangen gehalveerd. Daardoor bestaat de kans dat miners massaal gaan capituleren, wellicht omdat het niet meer winstgevend voor hen zou zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de prijs van bitcoin.

- Advertentie -

Kort na de halving was een daling te zien in de hash rate, of de totale rekenkracht, van het bitcoin netwerk. Dit was gelukkig van korte duur, mede dankzij dat de prijs van BTC boven de $10.000 standhield. Onlangs steeg de hash rate van bitcoin wederom naar een nieuwe all-time high (ATH).

Een hoge hash rate betekent dat het netwerk gezond is en dat er veel actieve miners zijn op de markt. Bitcoin is echter zo ontwikkeld dat blocks op de blockchain van bitcoin ongeveer elke tien minuten worden gemined.

Dat betekent dat als de hash rate lang hoog staat, ook de zogenaamde mining difficulty adjustment, of aanpassing van de moeilijkheidsgraad, omhoog gaat. Dat gebeurt automatisch elke twee weken, maar het maakt mining ook weer duurder.

Gisteren schoot de moeilijkheidsgraad met maar liefst 11,3% omhoog. Het is de tweede grootste positieve aanpassing sinds de halving en de derde grootste in de afgelopen twee jaar, meldt onderzoeksbureau Glassnode:

Analist Rafael Schultze-Kraft, CTO van Glassnode, meldt dat de moeilijkheidsgraad zelfs met bijna 20% gestegen sinds de halving in mei:

De grote vraag is of er nu wel sprake zal zijn van een death spiral. Schultze-Kraft denkt in ieder geval van niet. De CTO zet de term tussen haakjes om de ironie ervan aan te tonen.

Ook al zouden miners nu wel capituleren dan voorspelt dit niet per se het einde van bitcoin. Bij een lagere hash rate zal ook de mining difficulty uiteindelijk weer zakken. Vooralsnog lijkt de hash rate juist alleen maar verder toe te nemen, meldt Schultze-Kraft:

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.581,10 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.367,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.407,40 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€11.421,00 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€11.458,30 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€11.581,90 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€11.367,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€11.407,40 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€11.421,00 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€11.458,30 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin bulls zetten door!

Daar was 'ie dan, de expansie van de beweging die afgelopen 8 oktober werd ingezet. Alle ingrediënten zijn momenteel aanwezig om de bitcoin koers...