Timo Bult Timo Bult
27/10/2020 14:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/10/2020 14:33

Bitcoin (BTC) mining hashrate ziet flinke dip, wat is de oorzaak?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining hashrate ziet flinke dip, wat is de oorzaak?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bitcoin (BTC) mining hashrate is sinds 19 oktober behoorlijk gedaald. Dit is een indicatie dat miners het netwerk verlaten, maar waarom? Voor een antwoord moeten we wellicht naar het weer in China kijken.
De hashrate is de totale rekenkracht die bitcoin miners wereldwijd genereren. Miners voeren complexe rekensommen uit en de miner die als eerste het juiste antwoord vindt, ontvangt 6,25 BTC als beloning.
Nu is op Blockchain.com te zien dat de hashrate van 146,5 miljoen terahash per seconde (TH/s) is afgenomen tot 132,9 miljoen TH/s. De voornamelijkste reden voor deze afname ligt waarschijnlijk in China.
China is het thuis voor heel veel miners. De elektriciteit is er namelijk zeer goedkoop, wat mede het gevolg is van de vele rivieren en bergen. Hierdoor zijn er veel waterkrachtcentrales te vinden met goedkope stroom. Gedurende het regenseizoen is er meer regen en dus meer stroom. Het gevolg is nog goedkopere stroom!
Nu is het regenseizoen echter ten einde gekomen en dus wordt de stroom weer duurder. Veel miners verhuizen nu dan ook vanuit de provincie Sichuan naar plekken als Xinjian en Mongolië. De verwachting is dat de hashrate nog verder terug kan gaan zakken, echter is dit geen reden tot paniek.

“Alle ogen gericht op de hashrate. Voor veel mining farms in Sichuan eindigde het hydroseizoen 丰水 期 op 25 oktober. Veel miners zullen verhuizen naar Xinjiang, Binnen-Mongolië of het buitenland.”


Zo komen deze miners binnen niet al te lange tijd waarschijnlijk weer online. Echter zal de moeilijkheidsgraad, of difficulty, ervoor zorgen dat het Bitcoin-netwerk veilig blijft ondanks de daling van de hashrate.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie