Timo Bult Timo Bult
06/01/2021 12:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2021 12:11

Bitcoin (BTC) traders durven minder risico te nemen blijkt uit deze indicator, verwachten ze een correctie?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) traders durven minder risico te nemen blijkt uit deze indicator, verwachten ze een correctie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Met bitcoin (BTC) dat vanochtend vroeg weer een nieuwe all-time high (ATH) wist te bereiken boven de $35.000, vraagt men zich steeds vaker af of er nog wel een correctie komt. Bomen groeien immers niet voor eeuwig, echter leek dit sinds 25 december wel zo te zijn. Uit data van blockchain-analysebedrijf CryptoQuant blijkt dat de zogenaamde Estimated Leverage Ratio de afgelopen tijd op verschillende cryptocurrency exchanges is afgenomen.
Maar eerst, wat is de Estimated Leverage Ratio (ELR)? Op de website van het bedrijf wordt het volgende uitgelegd over de indicator:

“ELR voor een derivatenbeurs vertelt ons hoeveel hefboomwerking gemiddeld door gebruikers wordt gebruikt. Deze informatie meet het sentiment van handelaren, of ze nu een hoog of een laag risico nemen. Als de ELR-waarde hoog is in vergelijking met de afgelopen dagen, geeft dit aan dat traders vrij veel vertrouwen hebben in hun posities.”

In een recente tweet laat CryptoQuant zien dat deze ratio al een tijdje aan het afnemen is op de verschillende beurzen die margin trading aanbieden.


Dit kan dus betekenen dat traders die met een hefboom handelen minder risico durven nemen en dus met een lagere hefboom handelen. Dit betekent overigens niet dat het sentiment direct bearish is. Zo kan het ook betekenen dat deze handelaren meer volatiliteit verwachten en dus een kleiner risico nemen om liquidatie te voorkomen.
Zoals we tijdens de dip op maandag zagen kan zo’n correctie namelijk een behoorlijk bloedbad aanrichten. Wanneer een positie wordt geliquideerd betekent dit dat een positie automatisch wordt gesloten. Op cryptocurrency exchange Binance was door de correctie op maandag de grootste liquidatie ooit waar te nemen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie