Rico Engelbarts
21/05/2020 06:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2020 06:51

Bitcoin (BTC) transacties op dark web nemen toe in waarde, aantal BTC neemt juist af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) transacties op dark web nemen toe in waarde, aantal BTC neemt juist af

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De markt rondom cryptocurrencies wordt nog vaak omschreven als het wilde westen. Er gebeurt van alles en criminelen liggen op de loer. Bitcoin (BTC) maakte al vroeg zijn entree op het Dark Web en wordt daar doorgaans nog het meest gebruikt door criminelen.
Crystal, een data analyse programma van Bitfury geeft een duidelijk beeld en inzichten in het verkeer wat uit bitcoin stroomt richting exchanges. Dankzij de volledige transparantie van de blockchain is deze informatie gemakkelijk uit te lezen.
Bitcoin heeft natuurlijk we veel anonieme eigenschappen maar het dataverkeer wat wel getoond wordt, zoals onderlinge transacties naar exchanges, zorgen ervoor dat er informatie loskomt en te herleiden valt. Bitfury let vooral op het totale volume wat gestuurd wordt naar exchanges. Volgens het rapport is de waarde van het aantal transacties wat gestuurd wordt naar verkopers op het dark web met 65% is toegenomen.
Ondanks de toename in waarde, is volgens de data het volume van de verkopers rond de 47.000 BTC in het eerste kwartaal van dit jaar, wat een daling is ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Volgens het onderzoek is de afname in volume vooral te danken aan het feit dat verkopers en gebruikers op zoek zijn gegaan naar anonieme alternatieven zoal Monero en andere cryptocurrencies die volledig anoniem zijn. Ondanks dat deze altcoins steeds populairder wordt blijft bitcoin stijf bovenaan staan wat betreft gebruik.
Veel gebruikers gaven aan dat ze vonden dat bitcoin versturen vanaf een exchange het doel voorbij schoot. Volgens hen ben je niet anoniem als je een flinke KYC procedure moet doorlopen die meestal gebonden zit aan een bank. Opmerkelijk is wel dat de helft van het volume wat naar het dark web verdwijnt ook afkomstig is van exchanges.
Overheden lijken steeds beter te worden in het traceren van transacties op blockchains. Ze vragen daarbij hulp van applicaties zoals Bitfury. Zelfs de algemene inlichtingendienst heeft beroep gedaan op de expertise van Bitfury om meer inzage te krijgen in betalingen en zo te kunnen achterhalen of iedereen wel belasting betaald.
Echter lijken de criminelen hier wel iets op gevonden te hebben, na ontvangst van de crypto proberen ze het geld al snel weg te sluizen met bijvoorbeeld mixers. Alleen de mensen die bitcoin versturen vanaf een exchange lopen momenteel risico om getraceerd te worden.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement