Kevin Schijven Kevin Schijven
17/05/2021 14:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2021 14:09

Bitcoin (BTC) verbruikt veel minder energie dan goud en banksysteem, meldt onderzoek Galaxy Digital

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin_(BTC)_verbruikt_veel_minder_energie_dan_goud_en_banksysteem,_meldt_onderzoek_Galaxy_Digital

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het energieverbruik van Bitcoin (BTC) is weer een veelbesproken controversieel onderwerp na de recente tweets van Tesla CEO Elon Musk. Een aantal Bitcoin fans gaan zelfs een documentaire maken om alle fear, uncertainty & doubt (FUD) omtrent het energieverbruik te weerleggen.

Galaxy Digital, het cryptocurrency bedrijf van miljardair Mike Novogratz, heeft onlangs een onderzoeksrapport over het onderwerp opgesteld, genaamd “On Bitcoin’s Energy Consumption: A Quantitative Approach to a Subjective Question.”

In het rapport schat Galaxy het totale energieverbruik van Bitcoin op 113,89 terrawattuur (TWh) per jaar. Volgens het bedrijf ligt het energieverbruik van het traditionele banksysteem en van de goudindustrie minstens twee keer zo hoog:

Er is nog steeds veel onduidelijk over het precieze verbruik van Bitcoin, voornamelijk over het aandeel dat afkomstig is uit groene stroom. Toch bestaan er websites als de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBEBI), die in elk geval een schatting geven. Voor de goud industrie en het traditionele financiële systeem is dat veel moeilijker, zegt Galaxy, daar wordt helemaal niets van gerapporteerd.

In het onderzoek beschrijft Galaxy uitgebreid hoe het toch schattingen heeft kunnen maken. Voor de goudindustrie schat Galaxy het verbruik op 240,61 TWh per jaar en voor het bankensysteem komt Galaxy op 263,72 TWh uit. Verder meldt Galaxy dat de wereldwijde jaarlijkse energievoorziening op 166.071 TWh ligt, dat is 1.458 keer zoveel als bitcoin. Het verbruik van “always on devices” (apparaten die altijd op stand-by staan) in Amerikaanse huishoudens ligt op 1.375 TWh, 12 keer zoveel als Bitcoin.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie