Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
21/05/2024 11:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2024 11:41

Bitcoin bullmarkt is pas net begonnen, tonen 5 van 7 indicatoren

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin bullmarkt is pas net begonnen, tonen 5 van 7 indicatoren

Foto: Jacqueline van Kerkhof/Shutterstock

Nadat bitcoin (BTC) in maart een nieuwe all-time high bereikte, koelde de koers flink af en werd het opvallend rustig op de crypto markt.

De laatste dagen kan bitcoin weer sterk stijgen, en de koers komt langzaamaan weer in de buurt van zijn all-time high. Meerdere koersindicatoren suggereren dan ook dat de bullmarkt mogelijk pas net begonnen is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin marktdominantie blijft hoog

Ten eerste staat de marktdominantie van bitcoin op het moment van schrijven boven de 56%. Historisch gezien is dit een teken dat de bullmarkt gaat beginnen.

Vaak wanneer de dominantie daalt, en we enorme stijgingen zien van verschillende altcoins, is het een teken dat we een forse correctie kunnen verwachten. Meestal is dit het teken dat de bullcyclus tot een einde komt.

Advertentie

Groeipotentieel bij Puell Multiple indicator

Een andere belangrijke indicator is de Puell Multiple. Deze indicator wordt berekend door de dagelijkse waarde van de geminede bitcoins te delen door het voortschrijdend gemiddelde van deze waarde over een jaar.

Dit helpt bij het beoordelen van de huidige inkomsten van miners in vergelijking met het historische gemiddelde.

Historisch gezien komen de cyclische pieken van de Puell Multiple overeen met de toppen van marktcycli. Wanneer de Puell Multiple boven de drie uitkomt, duidt dit vaak op een marktpiek.

De Puell Multiple heeft nog geen piek boven de drie bereikt. Na de halving van bitcoin in april 2024 daalde de Puell Multiple zelfs onder één en bereikte slechts een waarde van 2,4 tijdens de prijsstijging in maart 2024. Dit suggereert dat de markt mogelijk nog niet zijn piek heeft bereikt en er ruimte is voor verdere groei.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ook nog geen piek in MVRV Z-score

Ook de Market Value to Realized Value (MVRV) Z-score schetst een positief beeld van de toekomst van de markt.

Deze indicator vergelijkt de huidige marktwaarde met de werkelijk gerealiseerde waarde, waardoor analisten kunnen beoordelen of Bitcoin overgewaardeerd of ondergewaardeerd is.

De score bereikt meestal pieken rond de zes tijdens markt pieken, maar ligt momenteel onder de drie, wat aangeeft dat er nog ruimte is voor groei.

Bitcoin kan naar $150.000 door aanstaande Amerikaanse verkiezingen
Bitcoin kan naar $150.000 door aanstaande Amerikaanse verkiezingen

Verkoopdruk lijkt uitgeput

Hodl Waves zijn visualisaties die tonen hoe lang verschillende groepen beleggers hun bitcoins vasthouden. Deze grafieken onthullen trends in het bezit van bitcoin, wat helpt om het gedrag van zowel kortetermijn- als langetermijnbeleggers te begrijpen

Ook de Hodl Waves suggereren op het moment een bullish perspectief voor BTC. Een afname in de pieken van jongere cohorten, oftewel nieuwere houders, wijst erop dat de verkoopdruk is uitgeput. Dit kan ruimte bieden voor verdere prijsstijgingen.

Bitcoin zal evenveel waard worden als 3 kilo goud, of meer dan $200.000
Bitcoin zal evenveel waard worden als 3 kilo goud, of meer dan $200.000

Pieken in miner inkomsten

Het laatste bullish signaal is te zien aan de hand van de bitcoin miner inkomsten per hash. Het meet hoeveel geld miners verdienen voor elke terahash aan rekenkracht die ze aan het netwerk bijdragen. De recente pieken suggereren dat we mogelijk een nieuwe marktcyclus ingaan.

Bitcoin ETF’s halen 2 maanden aan BTC-productie in 1 week binnen
Bitcoin ETF’s halen 2 maanden aan BTC-productie in 1 week binnen

Bearish signalen

Niet alle indicatoren zijn echter bullish.

De Realized HODL Ratio (RHODL) vergelijkt de gemiddelde prijs van recent gekochte bitcoins met die van bitcoins gekocht tot twee jaar terug. Een hoge ratio suggereert dat nieuwe kopers aanzienlijk meer betalen dan langetermijnhouders, wat een indicatie kan zijn van marktverhitting.

Een hoge RHODL-ratio duidt erop dat nieuwe kopers aanzienlijk meer betalen voor bitcoin dan langetermijnhouders, wat kan wijzen op een oververhitte markt en een naderende piek. De indicator gaf dit signaal in maart.

Cumulative Value-Days Destroyed (CVDD) meet de totale economische activiteit door de waarde van bitcoin te volgen die verplaatst wordt van oudere naar nieuwere adressen. Deze indicator helpt te bepalen hoeveel ‘waardedagen’ verloren gaan bij dergelijke transacties.

De piek in de CVDD kan erop wijzen dat veel oude munten tegelijkertijd bewegen, wat kan duiden op een naderende marktpiek.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Crypto Radar: Bloed op de cryptomuur en bitcoin zakt steeds verder weg
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie