Ivo Melchers Ivo Melchers
12/11/2023 08:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2023 16:30

Bitcoin en ethereum ETF’s moeten goedgekeurd worden, aldus BlackRock

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin en ethereum ETF’s moeten goedgekeurd worden, aldus BlackRock

Foto: Tada Images/Shutterstock

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zit momenteel in de race voor zowel een bitcoin (BTC) als ethereum (ETH) beursfonds. In juni werd de aanvraag voor een bitcoin beursfonds ingediend en deze week vroeg de NASDAQ-beurs namens BlackRock een beursfonds voor ethereum aan. BlackRock heeft bij haar ethereum-aanvraag tevens laten blijken dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beide pogingen goed zal moeten keuren.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

BTC en ETH spot-ETF’s vs futures ETF’s

Bij de op 9 november ingediende aanvraag trok BlackRock de behandeling van spot crypto Exchange Traded Funds (ETF’s) door de SEC in twijfel. BlackRock beweerde dat de toezichthouder zijn redenen voor het voortdurend afwijzen van deze aanvragen baseert op onjuist onderscheid in regelgeving tussen futures en spot ETF’s.

In de indiening werd het volgende geschreven:

‘’Aangezien de commissie ETF’s heeft goedgekeurd die blootstelling bieden aan ETH futures, die zelf geprijsd zijn op basis van de onderliggende spot ETH-markt, is de sponsor van mening dat de commissie ook ETP’s moet goedkeuren die blootstelling bieden aan spot ETH.’’

De SEC heeft verscheidene op futures gebaseerde ETF’s voor zowel bitcoin als ethereum goedgekeurd.Spot-ETF’s worden daarentegen tot dusver iedere keer tegengehouden, met name vanwege het risico op marktmanipulatie. Al sinds 2017 heeft de SEC talloze bitcoin spot-ETF’s afgewezen. Sinds dit jaar wagen verschillende vermogensbeheerders, waaronder nu dus BlackRock, zich tevens aan een dergelijk ethereum beursfonds.

Ongeronde reden afkeuren crypto spot-ETF’s

De SEC geeft als argument voor haar handelen dat crypto futures ETF’s vermeende superieure regulering en consumentenbescherming hebben onder ‘1940 Act’, in tegenstelling tot de ‘1933 Act’ die van toepassing is op spot-crypto ETF’s.

BlackRock betoogt echter dat de voorkeur van de waakhond voor de 1940 Act niet relevant is, aangezien deze ‘’bepaalde beperkingen oplegt aan ETF’s en ETF-sponsors’’ en niet aan de onderliggende activa van de ETF’s.

De Wall Street-gigant schetste dat, aangezien de SEC futures ETF’s via de Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft goedgekeurd, het daarmee ‘’duidelijk heeft vastgesteld dat het toezicht van de CME fraude op de spotmarkt kan detecteren’’.

In de ogen van BlackRock heeft de SEC dus geen gegronde reden om spot-crypto ETF’s af te wijzen volgens haar huidige denkwijze.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie